Светлин Русев е подал оставка след скандалите в "Квадрат 500"

4460
Светлин Русев е подал оставка след скандалите в "Квадрат 500"

Академик Светлин Русев е подал оставката си като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия заради климатичната авария, увредила десетки произведения и действията на директора й Слава Иванова, която пенсионира служителките, допринесли за разпространяването на новината. Това съобщи Bulgaria ON AIR.

Проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция, заяви Русев в сутрешния блок на телевизията Bulgaria on Air. "При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия."

Разчистване на сметки в "Квадрат 500" заради повредените картини?

Две служителки, работещи в "гордостта" на Вежди Рашидов "Квадрат 500" бяха уволнени заради проблема с климатиците в галерията, заради к...

Оставката му е депозирана при служебния министър на културата Рашко Младенов.

Светлин Русев оформи окончателната подредба на отворилия преди едва 2 години музей и е един от художниците, участвали през 80-те години в създаването на колекцията на бившата Националната галерия за чуждестранно изкуство, чийто фонд е най-тежко пострадал. В интервю за "Дневник" преди откриването на "Квадрат 500" той обяви: "При първия произвол и непрофесионално отношение към музея - както преди в Галерията за чуждестранно изкуство, няма да остана."

Десетки произведения са пострадали вследствие на резките температурни амплитуди в галерията, причинени от срив в климатиците. Сред тях е и смятаното й за най-ценно произведение "Луцифер" на немския художник Франц фон Щук. Според ръководството обаче няма необратими щети.

Двете пенсионирани уреднички са отговорни за това, че развели из залите художника Недко Солаков, който после популяризира състоянието на картините във "Фейсбук". Според Слава Иванова те са уронили престижа на галерията, защото проблемът не бил укриван и е бил овладян.

Разходите за Българския Лувър – “Квадрат 500” са почти десет пъти повече от приходите

Сериозна загуба калкулира откритият през месец май 2015 г. Български Лувър – Национална галерия “Квадрат 500”. Това с...

Светлин Русев заяви пред Bulgaria on Air, че вместо да уволнява Искра Захариева и Мария Димитрова, директорът Слава Иванова би следвало да им се извини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com