Съпротива и в парламента срещу шоково увеличение на съдебни такси

1654
Съпротива и в парламента срещу шоково увеличение на съдебни такси
Снимка: Thinkstock

Намерението на ГЕРБ за вдигане на съдебните такси при обжалване на трета инстанция т.е. пред Върховния административен съд (ВАС) чрез промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК) срещна сериозна съпротива в ресорната парламентарна комисия.

Сега по различните дела по АПК се събират такси в размер между 10 и 50 лв. От ГЕРБ искат предварителната такса при касационно производство да стане 90 лв. за граждани, еднолични търговци, държавни и общински органи. Ако се жалва организация, сумата скача на 450 лв. По дела с определяем материален интерес се въвежда пропорционална такса. Така, според вносителите, ще има възможност за по-справедливи възнаграждения в съдебната система.

Ръководството на ВАС е спуснало на съдиите фаворита си за ВСС

Ръководството на Върховния административен съд (ВАС) е спуснало кандидатурата на своя фаворит за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) с о...

Членовете на правната комисия се обединиха, че увеличение трябва да има, но не в предложения размер. "Безспорно таксите не съответстват на размера на разходите, които прави Върховният административен съд за разглеждане на едно дело, но не съм сигурен, че този размер е най-удачният. Трябва да запазим възможността на гражданите за касационно оспорване. Имаме групи граждани, за които 90 лв. изобщо не са малко", посочи Христиан Митев от "Обединени патриоти". И се ангажира да внесе промени между първо и второ четене, с които да се намали предлаганият размер. Опасения, че може да се стигне до възпрепятстване и дори отказ от правосъдие, изразиха и от БСП, пише в. "Сега".

Сходно е мнението и на Българската стопанска камара, според която увеличението е дискриминационно. "Промените са продиктувани предимно от фискални съображения и такива за облекчаване работата на съдилищата, а не за подобряване на правораздавателната дейност", смятат работодателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...