Създадоха българо-американска комисия за опазване на културното наследство

8287
Създадоха българо-американска комисия за опазване на културното наследство
Снимка: varna.bg

Посолството на САЩ обяви учредяването на Двустранната българо-американска комисия за опазване на културното наследство, съобщава БГНЕС. Нейната задача ще бъде да работи за осъзнаване на важността на културното наследство като ключов елемент за развитието на туризма в България.

В Комисията членуват експерти от академичната общност, държавната администрация и неправителствения сектор.

Започва Седмицата на тракийската култура в Пловдив

От днес до 22 юни в Културен център-музей "Тракарт" в Пловдив се провежда Седмицата на тракийска култура. Това е традиционно събитие,...

Днес (25-ти юни) посланикът на САЩ Марси Рийс даде прием по повод официалното учредяване на Комисията, съобщиха от американското посолство у нас.

Тя ще представлява и двете правителства и ще разглежда предложения за проекти за опазване на културното наследство. Стратегическа значимост за плановете за развитие на туризма в България, налични ресурси и вероятност за успешно изпълнение на проекта са някои от критериите, които Комисията ще прилага.

Една от първите дейности на Комисията ще бъде провеждането на международна конференция, която да събере експерти от институции от ранга на Смитсоновия институт. 

Друга задача на Комисията ще бъде да подкрепи кандидатурата на България за една от страните, които да бъдат представени по време на фестивала "Фолклайф" на Смитсоновия институт през 2019 г. . Фестивалът има силно влияние върху политиката, науката и хората в представяните страни. Практиките от фестивала са послужили едновременно като основа и вдъхновение за идеята за Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (2003) на ЮНЕСКО, пишат още от медията.

Политиката за култура - през призмата на музеи на розата и гербера

Ние правим музей на Розата в Казанлък, което си е жест към БСП, представете си Орешарски да беше направил музей на гербера някъде. Тов...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com