Точкова система ни казва какви гуми купуваме

8143
Точкова система ни казва какви гуми купуваме

От днес новият етикет, целящ да подчертае ефективността и безопасността на гумите, вече е факт за страните от ЕС. Европейският етикет е проектиран на базата на точкова система, която ориентира потребителите към закупуването на гуми, които са с по-висока оценка за безопасност и по-високи показатели за екологичност. Той илюстрира представянето на гумите по три критерия – съпротивление при търкаляне, сцепление на мокра настилка и нива на външен шум. Така от 1 ноември всички гуми за леки автомобили и камиони трябва да бъдат продавани с етикет, предаде БЛИЦ.

"Етикетът има огромен потенциал за въздействие във финансов аспект, върху околната среда и върху безопасността на движение по пътищата в цяла Европа.

Започва акция "Светлина"

Днес започва станалата вече традиционна акция „Светлина", съобщиха от пресцентъра на МВР. Инициативата, която се провежда повеч...

Направените от нас анализи показват, че ако всички автомобили в Европа са оборудвани с гуми „АА“, това ще спести 27 млрд. евро за гориво и ще намали вредните емисии СО2 с 20 млн. тона", казва Жан-Пиер Жосет, директор на иновативния център на Goodyear в Люксембург.

Оборудването на лек автомобил с гуми с оценка „А“ за сцепление на мокро вместо с гуми с оценка “G” може да означава до 30% по-къс спирачен път на мокра настилка или с други думи, спирането става 18 метра по-рано.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com