"Това е много гнусна мода": новите зависимости на младите

10119
"Това е много гнусна мода": новите зависимости на младите
Снимка: iStock

Редица проучвания сочат, че младите хора в Европа все по-рядко посягат към алкохола и цигарите. В същото време обаче техни алтернативи придобиват все по-голяма популярност. И докато вече няколко години властите се опитват да се преборят с използването на райски газ за забавление, електронните цигари и никотиновите торбички (наричани и паучове) все по-често попадат в джобовете на младите. Какви са рисковете и как може да бъде ограничена употребата им?

Никотин, който може да се приема навсякъде

"Имаш нужда постоянно от него. Достъпно е навсякъде - дори в самолета или в операционната. Винаги е в джоба ти", казва Христина*. От година тя ползва никотинови паучове и казва, че са се превърнали в част от ежедневието ѝ. "След като хапна, си взимам един. Сутрин, когато се събудя. Или когато ми е скучно", разказва лекарката.

Още: Повдигнаха обвинения на двама българи от кораба "Верила"

Христина е лекар в болница в чужбина. Никотиновите торбички се оказват помощник дори когато е на работа. "Тъй като имам дълги смени, трябва да реагирам веднага щом ми звъннат. По този начин се съвземам, ставам по-концентрирана. Ефектът е като на кафето, но започва да действа за секунди."

Лекарката все пак осъзнава, че развива зависимост и иска да ограничи употребата на никотиновия продукт. "Проблемът е, че концентрацията на никотин в този продукт е много висока и лесно се пристрастяваш. Знаем, че никотинът е втората най-пристрастяваща субстанция след хероина", обяснява тя. И посочва негативните ефекти: "От него ти се разранява венецът. Соковете от този никотин пък се стичат и в корема, което освен че предизвиква рефлукс, със сигурност не е полезно", обобщава тя. Към това се прибавят и добре известните отражения на никотина върху съдовата система и репродуктивните способности.

"От снусовете (тютюневи торбички, които са забранени в целия ЕС освен в Швеция, никотиновите паучове се смятат за техен легален заместител - б.а.) ми става лошо, наистина не разбирам как го правят останалите", казва Петър*. Но много от приятелите му ги ползват. И не само. "Един граничар, който ми проверяваше документите на летището, си беше наредил шест кутии пред себе си. Наблюдавах го как си жабури устата, явно си го ползва постоянно. Този тип хора не могат да отидат да пушат, но могат да ползват тази алтернатива навсякъде."

Вредите от електронните цигари все още не са ясни

Още: Нещо страшно става в Германия

Докато си говорим с Петър, той държи електронна цигара в ръката си. От около година тя е неизменен негов спътник, когато излезе с приятели на по чашка. И макар да твърди, че не е развил зависимост, защото не я пуши в ежедневието си, разбира защо е-цигарите са навсякъде. "Вейповете станаха алтернатива на наргилето. Рекламите им са навсякъде в социалните мрежи", казва Петър, който е икономист. "Инфлуенсърки и моделки организират игри и ги подаряват. Те имат този "куул фактор". Рекламната кампания на една от марките е "Новото секси". И при подрастващите това става модерно."

В своя публикация Световната здравна организация отбелязва (СЗО), че тютюнопушенето сред тийнейджъри в Европа продължава да намалява в последните години. В същото време обаче от СЗО наблюдават ръст в използването на нови тютюневи и никотинови изделия - включително електронни цигари. Според проучване на учени от Финландия, САЩ и СЗО, което анализира данни от 32 държави от Европа, 13,3% от момичетата и момчетата на възраст между 15 и 16 години са употребявали цигари, 10,6 % - електронни цигари, а 27,3 % - и двете.

"В България от никотиновите продукти най-употребявани са цигарите, след това електронните цигари", казва пред ДВ Александър Панайотов, който ръководи Националния фокусен център за наркотици и наркомании (НФЦНН) към Националния център по обществено здраве и анализи. Панайотов също подчертава, че широката рекламна кампания на електронните цигари допринася за ръста в употребата. При наргилетата пък например честата употреба се дължи на голямото предлагане по заведения, обяснява социологът. Относно никотиновите торбички той казва, че употребата им расте, макар да не са чак толкова разпространени. "Но са нещо модерно", допълва Панайотов.

Ръководителят на НФЦНН забелязва и друга интересна тенденция сред младите - употребата на марихуана намалява. "Моето вероятно обяснение за намалената употреба на канабис е високото предлагане на други продукти за пушене - електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн, наргилета", казва той. В същото време е важно да се отбележи, че вейповете, съдържащи хексахидроканабинол (HHC), който е алтернатива на марихуаната и основното активно вещество в нея - тетрахидроканабинол (THC) - също набират популярност.

Още: Започва акция срещу пияни и дрогирани шофьори

Колко вредни обаче са електронните цигари? Както университетът "Джонс Хопкинс" отбелязва в своя публикация: "няма съмнение, че вейпингът ви излага на по-малко токсични химикали, отколкото пушенето на традиционни цигари". В същото време обаче дългосрочните ефекти все още не са изследвани достатъчно, отбелязват от университета в Балтимор.

Все повече пулмолози алармират за белодробно заболяване, което се предизвиква от електронните цигари. Лекарите все още не са категорични какви са причините за него, както и какво е въздействието на много от химикалите в устройствата, особено в дългосрочен план.

Проблемът с райския газ не е решен

И докато потенциалните здравословни последици от употребата на електронните цигари все още са обект на дебат между лекари, учени и производители, то за тежките вреди от употребата на друго вещество, популярно сред младите, експертите са категорични. Това е именно райският газ.

"Удря те доста здраво първите няколко секунди. След това те държи в леко странно състояние. При смесване с алкохол дори известно време след това се чувстваш неадекватен." По такъв начин Стоян*, млад ИТ специалист, описва ефекта от райския газ пред ДВ. Голям брой хора от обкръжението му употребяват редовно, някои от тях в немалки количества и в домашни условия. Младият мъж разказва за свой близък приятел, който директно изпада в безсъзнание в дискотека заради един единствен балон и получава травма на главата.

Стоян казва, че употребата на балони с райски газ е "изключително финансово неизгодна" - заради краткотрайния ефект и високата цена от около 10 лева за балон в нощни заведения. Въпреки това младите хора продължават да хвърлят парите си на вятъра, използвайки "моментното щастие" като повод за социален контакт. "Вече е модерно да почерпиш дама с балон, не с питие", допълва шеговито младежът.

ИТ специалистът е убеден, че продажбата и консумацията на райски газ не е намаляла с въвеждането на ограниченията тази година и въпреки честите проверки. "Печалбите, които генерират, особено баровете, от продажбата на балони, са огромни. Спокойно могат да си платят глобата", допълва той.

Медици, работещи в отделения по токсикология и психиатрия, казват, че макар случаите при тях да са намалели, те далеч не са изчезнали. Освен по заведения, много хора употребяват райски газ и у дома. Според изследване на НФЦНН от 2022 година около 40% от студентите и 20% от учениците в България са пробвали райски газ поне веднъж, обяснява Александър Панайотов.

"Това е много гнусна мода", казва анестезиологът Мирослав Ненков. "Райският газ може да замести кислорода в белия дроб, който е жизнено важен, може да намали броя на белите кръвни клетки, но най-лошото е, че в комбинация с марихуана предизвика психози." Последното потвърждава пред ДВ и психиатър от столична болница, който се е сблъсквал с подобни пациенти. При някои хора психозата е краткотрайна - 24 часа или 48 часа - при други зрителните халюцинации остават. Има пациенти, които впоследствие са диагностицирани с шизофрения. "Ниската цена и лошото качество могат да убият нашите деца", предупреждава доктор Ненков.

Каква е превенцията?

"Рекламите на вейповете са навсякъде - инстаграм, билборди. Това трябва да се спре, както стана и с цигарите", казва Петър. Макар цигарите все още да доминират на пазара на никотинови изделия, сред най-младите те не са толкова популярни. "Цигарите вече не са "куул", обобщава Петър. Относно никотиновите торбички, Христина не вижда друго решение освен забрана. "Много е достъпно и може да се ползва навсякъде", смята тя.

За райския газ доктор Ненков казва нещо, което е валидно за злоупотребата с всички вредни субстанции от страна на младите: "С ограничения няма да стане, просто ще му се вдигне цената. Ще стане с образование. Но на първо място е домът." Александър Панайотов от НФЦНН обобщава: "Трябва да се има предвид, че превенцията не трябва да бъде насочена само конкретно към младите хора, но и към техните родители, учители. Тъй като средата около учениците е много важна".

 

Автори: Александър Детев, Маргарита Николова, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...