Транспортни сдружения искат оставката на Митов, ако до седмица не разреши кризата на границата

2465
Транспортни сдружения искат оставката на Митов, ако до седмица не разреши кризата на границата
Снимка: БГНЕС

Сдружения от транспортния сектор ще поискат оставката на външния министър Даниел Митов, ако до седмица проблемът с блокирането на южната ни граница от страна на гръцки фермери не се разреши.

"Настояваме българското правителство, представлявано от министъра на външните работи Даниел Митов, в едноседмичен срок да предприеме конкретни стъпки за защита на българските интереси, тъй като в противен случай ще предприемем необходимите стъпки за неговото отстраняване от заемания пост", посочва в декларация на Българската Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорт (БАСАТ).  

От асоциацията допълват, че искат да поставят най-остро въпроса за бедственото положение на шофьорите по всички гранични пунктове на общата ни граница с Гърция. „Ние настояваме най-категорично за незабавно свикване на Съвета на министрите на външните работи, на които страните от ЕС в спешен порядък да бъдат запознати с действителните размери на възникналия проблем”, се заявява още в декларацията.

По-рано днес външният министър Митов посъветва българските превозвачи, които търпят загуби заради блокадата на българо-гръцката граница, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища и да поискат компенсации. По думите му разрешаването на ситуацията на границата е в ръцете на гръцкото правителство, а не на българската държава.

Борисов е поискал от Ципрас осигуряване на коридор за транзитни превози

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас по повод проблемите по българо-гръцката граница,...

"Изпратили сме писмо до Европейската комисия, тя ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство. Може да ѝ бъде наложена глоба", каза още Митов.

Вече над 35 часа протестиращите гръцки земеделци не са пропуснали нито един камион да мине границата.

Към момента от българска страна има 17 километра опашка, а камионите са подредени в две редици. 10-12 километра е и колоната от ТИР-ове в Гърция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество