„Тренд“: Положителна оценка на работата на кабинета, хората не искат нови избори

1462
„Тренд“: Положителна оценка на работата на кабинета, хората не искат нови избори
Снимка: БГНЕС

22% оценяват положително работата на кабинета "Денков-Габриел". 52% от българите не искат предсрочни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст над 18 години.

ОЩЕ: "Тренд": 45% от българите се страхуват, че ИИ ще доведе до загуба на работни места

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната - Демократична България", докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Не е отчетена съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Парламентът се движи с ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец. 

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото ни изследване.

ОЩЕ: ГЕРБ обясниха на електората си защо правят компромис, ПП-ДБ – не: Евелина Славкова в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите, като получава 24.8% подкрепа. Следват ги „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за „Възраждане“ с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС - 13.7% и БСП - 8.6%.

„Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%.

Тренд: ПП-ДБ губят 5%, ГЕРБ с малък спад

С 5 % по-малко гласове ще получи коалицията Продължаваме промяната - Демократична България, ако изборите са днес. Това показва национа...

52% от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на "Възраждане" и БСП.

Във всяко ежемесечно изследване "Тренд" мери и нагласите за икономическата перспектива според българите. След критично високите нива преди година заради инфлацията, в последните три месеца регистрираме определено успокояване. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши, а 44% да остане същото.

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна. 

ОЩЕ: "Тренд": След коалицията ГЕРБ води с 5,5%, ПП-ДБ пада с 5%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com