Управляващите не се отказват от спорни промени в Наказателния кодекс

1686
Управляващите не се отказват от спорни промени в Наказателния кодекс
Снимка: БГНЕС

Управляващите нямат намерение да се отказват от спорните промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в частния сектор. Това стана ясно по време на обществено обсъждане, което се проведе в Народното събрание днес.

Срещу измененията, изготвени от управляващите, с които се въвежда преследване на корупция и в частния сектор и се криминализира търговията с влияние, реагираха остро юристи и магистрати.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви обаче, че не намира притесненията за неоснователни, зaщoтo зaĸoнoпpoeĸтът e в изпълнeниe нa ĸoнĸpeтни пpeпopъĸи, cъдъpжaщи ce в aнaлизa, извъpшeн oт eвpoпeйcĸи мaгиcтpaти нa пpoĸypaтypaтa в ĸpaя нa 2016 г.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов обясни, че единственият начин текстовете да бъдат изтеглени, е такова решение да бъде взето от Министерския съвет. 

Кирилов обясни, че има идея между двете четения на законопрокета да бъде създадена работна група, която да прецизира текстовете. "Оттук нататък предстои обсъждане в пленарната зала. Това обсъждане ще се състои когато законопроектът влезе в програмата на Народното събрание, а решението кога ще стане това - се взима от председателския съвет на Народното събрание", обясни той.

ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция

Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционни последните промени в НПК, с които делата...

На въпрос дали е възможно Министерският съвет да изтегли спорните текстове, правосъдният министър отговори: "Вие чухте ли предложението за създаване на работна група в широк състав?".

По време на днешното обсъждане промените, предложени от правителството, предизвикаха сериозни притеснения. Едно от тях беше, че дават прекалено голени правомощия на прокуратурата да се меси в частния сектор.

В началото на публичното обсъждане Цачева призова депутатите да гласуват на първо четене промените , а след това той претърпи редакции. "Не намирам за основателно цялостното отхвърляне на законопроекта, каквито гласове се чуха", каза по време на дебата министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя мотивира внасянето на законопроекта с препоръки към страната ни в докладите по механизма за сътрудничество.

"Аз съм далеч от мисълта, че сме предложили най-добрата редакция и след дебати депутатите биха могли да предложат по-правилни редакции от нашите. Също така не мога да приема, че с този законопроект става дума за чиновнически произвол", добави тя и подчерта, че не приема мненията, че този "законопроект, видите ли, изненадващо е влязъл в Народното събрание, той е минал всички необходими процедури".

"Очевидно има проблем, след като обсъждаме законопроект, приет от правната комисия на първо четене. Според нас не може да бъде отстранен този проблем, защото заданието е грешно. Не може да бъде търсена аналогия там, където тя не съществува - а именно да се пренесат правилата за престъпленията от публичния в частния сектор", каза Васил Велев от Асоциация индустриалния капитал.

Депутатите отложиха дебатите по спорни промени за корупцията

Парламентът отложи с дебатите по първо четене на седемте законопроекта зa промени в Наказателния кодекс, сред които и спорни изменения,...

Той подчерта, че не вижда каква роля може да има прокурор в частния сектор. "В частния сектор има свобода на договаряне, кой точно ще прецени, че е ощетен, ако не договарящите се страни", каза Велев. Подчерта, че банките, застрахователните компании и борсите, които оперират с чужди пари, и в момента се регулират от държавата.

Вицепрезидентът (2012- 2017) и зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК) Маргарита Попова също застана зад тезата, че е по-добре законопроектът да бъде оттеглен. Тя добави, че за частния сектор административната тежест, а не корупцията, е най-големият проблем.

"Няма нищо страшно, ако ние решим, след това обществено обсъждане, да дръпнем назад тези законопроекти, да дръпнем напред борбата с корупцията и намаляването на административната тежест", каза Попова и обясни, че страната ни не трябва да бърза да приема промени в Наказателния кодекс заради натиск, които идва ЕС.

Попова подчерта, че от БСК са представили своята позиция по законопроекта и там са представени проблеми с конкретни параграфи. "Работодателите напълно не приемат тези параграфи, те биха позволили магистратски произвол", обясни тя.

"Представете си хипотезата, че забавеното плащане на една заплата, може да доведе до там, че работникът не може да се разплати с банката и вредите могат да се мултиплицират. На лице ли са вредните последици, умишлено ли е извършено - разбира се, знаят, че не са платили", коментира Милен Ралчев от Висшия адвокатски съвет по повод текста, от законопрокета предвижда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com