Увеличават тройно служителите на "Фронтекс" по българо-турската граница

2403
Увеличават тройно служителите на "Фронтекс" по българо-турската граница
Снимка: СДВР

С 50% е нараснал мигрантския натиск на границата ни с Турция през 2023 г.

Това стана ясно от думите на директора на "Гранична полиция" Антон Златанов по време на годишния отчет-анализ на ГДГП през 2023 г.

Той посочи, че няма по-разнообразна и по-голяма структура в МВР от ГДГП. "Имахме изключително тежка, но и удовлетворителна година", каза той и добави, че е имало поредица от денонощия в продължение на 2-3 месеца, когато са възпирани 1500 опита за нелегално преминаване на българската граница.

По думите му най-тежката година по линия на нелегална миграция през последното десетилетие е била през 2015 г., а 2022 г. е била два пъти по-тежка - данните за летните месеци на 2023 г. показват 50% увеличение на мигрантите, които се опитват да преминат незаконно границата в сравнение с 2022 г.

Още: "Да спрем с внушението, че идва апокалипсис с връщане на бежанци": Вътрешният министър с категорична позиция

По данните на ГДГП през 2015 г. миграционният натиск по българо-турската граница е бил 90 315 души, през 2022 г. - 164 536, а през 2023 г. - 180 512. През 2017 г., 2018 г., 2019 г. и 2020 г. е имало застой във връзка с нелегалната миграция, докато през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. се отчита сериозно увеличение.

За периода от 1 януари до 15 февруари 2023 г. е имало 8519 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, докато за същия период през т.г. те са 3023. Задържаните във вътрешността на страната за този период през 2023 г. са 640, т.г. те са 189.

Директорът отчете проблемите с големия процент вакантни длъжности – над 700 и нуждата от автомобили за патрулиране по границата, които са почти решени. Златанов отчете засилен интерес към конкурсите за работа в „Гранична полиция“, цитиран от БТА.

"Други предизвикателства в летния период бяха огромния процент на вакантни бройки в ГДГП. Към момента нямаме почти вакантни длъжности. Успехът, който постигнахме там беше, че пуснахме най-големия конкурс, а именно за 217 вакантни длъжности. Резултатите, които постигнахме през тези месеци, доведоха дотам, че за 200 места имаше над 600 кандидати", уточни Златанов и отбеляза, че от години не е имало такава активност от страна на гражданите.

Още: Теч от МВР за жертвите на Нотариуса: Замесен ли е вътрешният министър Калин Стоянов?

Директорът на ГДГП обърна внимание и на липсата на автомобили с висока проходимост и това, че граничните полицаи са били изправени пред предизвикателството да опазват границата при огромна липса на хора и техника. Към този момент всички тези проблеми са решени, подчерта той.

Златанов съобщи, че съвсем скоро ще бъдат закупени 360 броя автомобила с висока проходимост. "В момента, в който бъде сключен договорът, ще започнат на партиди да пристигат по 60 автомобила", съобщи той.

"За 2022 г. австрийските власти бяха констатирали около 123 хил. мигранти, които са пристигнали без регистрация. Указанията към нас бяха да затегнем нашите мерки на границата. На многократните ни срещи с представителите на Австрия се констатира, че вследствие на тези предприети мерки, по техни данни, нелегалните мигранти са намалели до около 74 хил. души", каза още Златанов и добави, че това е доста над 20-те процента, каквито са били исканията на Австрия.

Още: Шефът на "Гранична полиция": Мигрантският натиск се засилва, нараснал е с 50%

Той коментира по повод Дъблинското споразумение, че всяка година всички държави, които са го подписали, получават такива трансфери с лица, като увери, че това няма нищо общо с присъединяването към Шенген.

"Тази година ще имаме тройно увеличение на служителите на "Фронтекс" по българо-турската граница", обяви Златанов и отбеляза, че както ние получаваме помощ от "Фронтекс", така и ние изпращаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество