В бежанските центрове няма постоянен медицински персонал

12077
В бежанските центрове няма постоянен медицински персонал
Снимка: БГНЕС

Лекарите, които работят в бежанския център на Военна рампа, са там на доброволни начала и идват според установен график. В момента няма постоянен медицински персонал в центъра. Това призна пред БНТ директорът на бежанския лагер във „Военна рампа” Пепи Джуренов.

Джуренов заяви, че вчера сутринта към 7:15 часа е проверил стаята, в която са живеели починалият сириец и семейството му. В 9:30 часа сириецът е намерил директора на бежанския лагер и му е обяснил с жестове, че го боли лявата ръка, но той му е обяснил, че съгласно графика на доброволни начала лекар ще има чак в петък. Аз не съм лекар и не мога да преценя, че трябва да викна линейка веднага, щом някой ми каже, че го боли ръката, обясни Джуренов.

Седем имигранти са заподозрени във връзки с терористични групи

Общо седем са влезлите в България от Близкия изток имигранти, за които има подозрения, че е възможно да са свързани с терористични орга...

Директорът на „Военна рампа” каза още, че условията в центъра са наистина лоши, като това се дължи главно на факта, че лагерът е пренаселен. Центърът е за 500 души, а сега са 840 души. В центъра доста стаи са преградени с одеала, много хора спят на пода. Това обаче си е лично техен избор, твърди Джуренов.

В сутрешния блок на националната телевизия директорът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев обясни, че починалият сириец е дошъл от Харманли и се е водил на ведомост там. Освен това Чирпанлиев добави, че според експертно лекарско мнение инфарктите при мъже на възраст 35-40 години протичат за 15 минути и всичко се случва много бързо - с други думи реакцията във "Военна рампа" не е имало как да е толкова светкавична.

Директорът на Агенцията по бежанците каза, че постоянен медицински персонал ще има, когато бъде отпуснат щат. В момента в някои от центровете има представители на „Лекари без граници”. Чирпанлиев категорично подчерта, че протестите в бежанските центрове са за по-бързо получаване на бежански статут, а не заради условията и не прие твърдението на водещите в БНТ, че „други разкази излизат и се четат в медиите”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com