В Брюксел обявяват Пловдив за евростолица на културата през 2019 г.

25508
В Брюксел обявяват Пловдив за евростолица на културата през 2019 г.

Днес Съветът на министрите на Европейския съюз на свое редовно заседание ще утвърди официално Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 година.

Кандидатурата на Пловдив бе одобрена през септември миналата година от международно жури, в конкурса участваха и София, Варна, Велико Търново, Русе и Бургас. На заседанието днес ще присъстват българският еврокомисар Кристалина Георгиева, кметът на града Иван Тотев, представители на фондация "Пловдив 2019", които работиха за утвърждаването, предаде БГНЕС.

Мотото, под което Пловдив участва в надпреварата, е " Заедно", а инициативата да се избира Европейска столица на културата датира от 1983 година, когато Мелина Меркури, министър на културата в Гърция тогава предлага идеята. Целта е да се подкрепи и засили културния обмен в Европейския съюз.Първата Европейска столица на културата е Атина през 1985 година. През 2010 година се учредява наградата "Мелина Меркури" с финансова стойност от 1.5 млн евро, а от 2011 година титлата се поделя между два града едновременно.

Всички градове, които участват в инициативата, предлагат културна програма, отговаряща на специални критерии. Един от най-важните е съпричастността на жителите на града към представянето. Програмата не се отнася само за годината 2019 в случая, а за целия период до нея включително. Одобряването на кандидатурата също става след осъществяването на културна програма.

За домакинството си на Европейска столица на културата Пловдив ще получи от държавата 20 млн. лв. поетапно. За тази година са предвидени 1.5 млн лв.

На 23 май градът ще отпразнува официално удостояването си за тази престижна титла. От тази година денят влиза и в официалния празничен календар на Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com