В критични ситуации интернет медиите често действат безотговорно, смятат експерти

11317
В критични ситуации интернет медиите често действат безотговорно, смятат експерти

Безотговорността по отношение на отразяването на горещи теми в интернет медиите става все по-голяма. Около това мнение се обявиха експерти в сутрешния блок на bTV, които коментираха как невинен човек беше нарочен за убиец на 24-годишната Хюлия Маджар от интернет сайтове.

Съученикът на Хюлия Иван Костадинов беше посочен от варненски сайт, а след това и от агенция ПИК, като издирван за убийството ѝ още на шести януари. Информацията беше гарнирана със снимки на Иван. Майката на Иван – Красимира Костадинова, споделя, че за няколко часа на шести януари синът ѝ бил сринат психически, след като разбрал с какво се свързва името му. "Моят син нито е викан, нито е издирван, нито е задържан. Моят син е Иван Добринов Костадинов. И синът ми и жена му са сринати, на успокоителни са. Ще си търсим правата по съдебен път", каза още майката на Иван. В действителност МВР издирваше и залови Иван Тодоров като заподозрян за убийството.

МВР арестува заподозрян за убийството на Хюлия Маджар

Вече има арестуван по случая с убийството на 24-годишната студентка Хюлия Маджар. Задържаният се казва Иван Костадинов, предаде БГНЕС. ...

„Има една смущаваща липса на отговорност през последните години. Това не е само български проблем. Това е един световен феномен, който взе жертви”, заяви доц. Мария Нейкова – преподавател в журналистическия факултет на Софийския университет. Тя посочи като пример шегата на австралийски журналисти, довела до самоубийството на медицинска сестра от болницата, в която беше приета Кейт Мидълтън в края на 2012 година.

„Интернет медиите се ползват от привилегията да бъдат по-безгрижни от традиционните. Това дойде в период, в който бяха маригнални. Сега вече добиват водеща роля – важно е да влязат стандарти, които да върнат отговорността в медията”, коментира председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов. По думите му подобни случаи са повод за въвеждане на правила, които обаче са под риск да бъдат твърде ограничителни за журналистите.

„Такива случаи дават кураж да се приемат в парламента поправки, които силно да ограничат възможността на журналистите да показват публични лица и политици основно. Все по-малко защитаваме частния човек и все повече гледаме да защитим политиците и публичните лица. Когато става въпрос за обществено значими теми, журналистическият интерес трябва да бъде настъпателен. Надничането в личната неприкосновеност обаче трябва да е не при гражданите, а при политическите лица”, коментира той.

Главният редактор на агенция ПИК Ивайло Крачунов заяви в студиото, че те не са преобърнали съдбата на момчето, въпреки че са публикували снимките му и са написали, че той е убиецът й.

Хюлия отвлечена и убита за 100 хиляди лева?

Неплатен откуп от 100 000 е най-вероятната причина за смъртта на студентката Хюлия Маджарова, пише Стандарт.22-годишната красавица бе н...

"Предоверихме се на колегите от варненските сайтове, защото те са първоизточникът им", смята той.  Доцент Нейкова пък каза, че новините не се проверяват вече от два източника, а това е световен феномен, не само български.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com