Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София ще има улици на Алексей Навални и Кристиан Таков (СНИМКИ)

22 февруари 2024, 12:26 часа • 2741 прочитания

Кметът на Столична община Васил Терзиев изрази желанието си в София да има улици на имената на преподавателят и общественик Кристиан Таков и на руския опозиционер Алексей Навални. 

Новината съобщи самият градоначалник пред журналисти на брифинг в сградата на "Московска" 33.

"Искаме да направим улица "Навални" и улица "Кристиян Таков", лаконичен бе Терзиев на въпрос дали настоящата ул. "Граф Игнатиев" ще бъде преименувана на името на починалия руски опозиционер. Той все пак посочи, че всички варианти на този етап са в процес на обсъждане.

Още: ПП-ДБ иска парламентът да приеме декларация за смъртта на Навални

Откъде тръгна идеята?

Идеята за смяната на името на улицата на Граф Игнатиев започна по инициатива на депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков. В профила си в социалните мрежи обещственикът публикува петиция с описание:

"Вместо имперското презрение и самодоволство на един пресметлив и безмилостен геополитически играч – полетът на свободния дух и саможертвата в битката срещу тиранина. Намирам идеята за уместна и изключително своевременна", пише Пейков.

Още: Кои са най-дългата и най-късата улици в България? 

 

Самата петиция срещна противоречиви мнения в социалните мрежи. Тя е озаглавена "Да прекръстим ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Алексей Навални" и е инициирана от фондация "Три жени". Към 12 часа на 22 февруари петицията е подписана от малко над 1000 души.

Снимки: БГНЕС

Още: Улици в София ще носят имената на големи български юристи

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес