X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

ВАС върна делото за небостъргача "Златен век" за ново разглеждане

731
ВАС върна делото за небостъргача "Златен век" за ново разглеждане
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Върховният административен съд отмени решението на Административен съд – София град (АССГ) от 30 юли 2019 г., с което беше отменена заповедта на  началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“. Делото се връща на същия съд за ново разглеждане от друг състав съобразно дадените указания.

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения на съдопроизводствените правила, които са довели до необоснованост на съдебния акт и до постановяването му в противоречие с материалния закон.

Артекс: Очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на „Златен Век“

"На 30 юли 2019 година Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната с...

Изводите на първоинстанционния съд, че не са налице съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 и чл. 169, ал.1,т. 3 ЗУТ са необосновани, тъй като на административния орган не е дадена възможност да ангажира доказателства и да установи, че описаните в констативния акт отклонения от одобрените инвестиционни проекти са съществени.

При новото разглеждане на делото АССГ следва да се съобрази с мотивите на върховните магистрати и да отстрани допуснатите съществени процесуални нарушения, като разпредели тежестта на доказване съобразно правилата на чл. 170 от АПК и постави конкретни указания на страните за обстоятелствата, които трябва да установят. Съдът следва да осигури възможност на страните да ангажират доказателства, включително чрез използване на специални знания и ако е необходимо да прояви процесуална активност за изясняване на спора и попълване на делото с доказателства. След събиране и преценка на доказателства, включително на тези, представени и поискани от страните съобразно указанията, съдебният състав следва да направи крайните изводи за законосъобразността или незаконосъобразността на оспорения административен акт, респ. за основателността или неоснователността на подадената жалба, като изложи съображения в подкрепа на възприетите заключения.

Реално, нещата в случая опират до разрешителното за строеж - дали е било валидно при започване на строежа и дали съдът на първа инстанция може да тълкува по начина, по който го направи. Ето каква е позицията на Инициативния комитет "Лозенец" по въпроса, както и тази на настоящия кмет на квартал "Лозенец" и партията, която го издигна! "Демократична България" заключи за първоинстанционното съдебно решение следното: "Съдът, без връзка с предмета на делото, е въвел в мотивите си разсъждения за това, че заповедите за допълване на разрешението за строеж с преработки на инвестиционния проект са и негова презаверка за срок от десет години. Това решение не е влязло в сила, а споменатите мотиви нямат обвързваща сила. Твърдението, че допълването на разрешението за строеж е и негова презаверка освен това, е явно несъстоятелно."

Вижте още:

"Артекс" заведе дела заради "Златен век" - срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров

Строителните предприемачи от "Артекс" започват серия от дела за уронване престижа на компанията. Първите искове са заведени срещу предс...

"Артекс" се оплаква от протест срещу "Златен век" - бил опит да се повлияе на съда

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com