ВАС върна за ново разглеждане дело срещу строежа на АМ "Струма" край Кресна

5572
ВАС върна за ново разглеждане дело срещу строежа на АМ "Струма" край Кресна
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Административния съд в София да разгледа жалба на природозащитната организация Сдружение за дива природа "Балкани" срещу писмо на служебния министър на околната среда и водите Росица Благова от месец март 2023 година, касаещо строителството на магистрала "Струма".

С него Благова потвърждава на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерство на регионалното развитие на благоустройството, че не се изисква процедура по екологична оценка (ЕО) и оценка за съответствие (ОС) за доизграждане магистрала "Струма" в района около Кресна.

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ "Струма" е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е извършена процедурата по ОС с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с решение на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционния проект. Още: Десетки милиони санкции по поръчките за АМ "Струма"

Аргументите на ВАС

Съдиите от ВАС обаче не са съгласни. Според тях процесното писмо е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на подробния устройствен план. Становището по ЕО е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство. Аналогично на правния статус на решението по ОВОС и на решението по оценката за съвместимост (ОС) по смисъла на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), за които по силата на закона е предвидено самостоятелно съдебно обжалване.

"Екологичната оценка също е предмет на специална нормативна уредба в Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и в Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми. Извършването на екологичната оценка е част от процедурата за изготвяне и одобряване на ПУП, като оценката е част от устройствения план. Правният ефект на становището по екологична оценка има характера на самостоятелно решение на административен орган, което рефлектира в правната сфера на възложителя, на лицата, чиито инвестиционни предложения са включени в изменението на плана, на засегнатата общественост, каквито в случая са жалбоподателите", пише още в решението на съда.

Казусът "Струма"

Припомняме, че екоактивистите се опитват да защитават позицията на хора в Кресна, които твърдят, че настоящите проекти за строителство на "Струма" са лоши за града. Според тях пътният възел "Кресна" предопределя трасето на "Струма" от Кулата към Кресна да остане сегашният път през Кресненското дефиле. Още: Регионалният министър не се нае да каже откъде ще мине трасето за АМ "Струма"

Жители на града искат цялата магистрала да бъде изнесена от дефилето, а старият път да продължи да се ползва като обикновено шосе от местните общности.

Първата копка за изграждането на пътния възел бе на 16 май, 2023 година и бе съпроводена от невероятни циркове. Официалната делегация, начело с министър Иван Шишков, беше охранявана от кордон от полицаи. През това време протестиращите викаха "Мафия" и "Шишков лъжец", а накрая полицията отведе някои от по-буйните природозащитници.

Доизграждането на пътен възел "Кресна" е около 300 метра и той е важна връзка на бъдещата магистрала през Кресненското дефиле със сега съществуващия магистрален път от Кресна до граничният пункт "Кулата – Промахон". Министърът казва, че пътният възел "Кресна" не предопределя нищо, но трябва да бъде изграден, за да не закъснее магистралата с още пет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com