Вигенин: Вече се справяме с бежанската ситуация

17148
Вигенин: Вече се справяме с бежанската ситуация
Снимка: БГНЕС

Вече влизаме във възможностите си да се справяме с бежанската ситуация, като правителството взима всички необходими мерки. Получихме съдействие от ЕК, от Фронтекс, експертна и техническа помощ от нашите партньори от ЕС, а някои страни ни предоставиха и хуманитарна помощ. Очакваме всеки момент да се обявят сумите, които ще ни бъдат отпуснати от ЕК, заяви в интервю за Дарик радио министърът на външните работи Кристиан Вигенин. 

По думите му в момента се уточнява с МВР и с други ведомства кога може да бъде свикана Централната смесена българо-турска гранична комисия. Това е бил и един от ключовите въпроси по време на посещението на министъра преди дни в Анкара, стана ясно от разговора. Централната смесена българо-турска гранична комисия може да бъде свикана съгласно действащата между България и Турция двустранна Спогодба за предотвратяване на граничните инциденти и поддържане на граничните знаци от 1967 г. Комисията може да бъде функциониращ координационен и контролен механизъм за решаване на ескалиращия проблем с бежанците, който застрашава не само България и нейните съседни държави, а и региона и ЕС, отбеляза министърът. Според него това не е единствената база, върху която можем да разговаряме с турската страна. В момента от страна на министерствата на вътрешните работи на България и Турция се финализира споразумение за общо наблюдение на границата, работи се за съвместни патрули и за създаване на тристранен център с участието на България, Гърция и Турция, който да облекчи комуникацията и ефективното наблюдение на границата.

Необходимо е с добронамерено сътрудничество да решаваме въпросите. Не бива да гледаме с подозрение на ситуацията с преминаващите границата ни с Турция бежанци, но и няма да си затваряме очите, ако споразуменията не се спазват, подчерта Кристиан Вигенин. Според него Турция няма възражения по издигането на защитното съоръжение на границата от българската страна, а само технически препоръки. По отношение на бежанския поток, министърът отбеляза, че справянето с въпроса е ангажимент и на двете страни и Турция не би искала да влиза в сводките и анализите на ЕС като страна, която не може да охранява границите.

Коментирайки неотдавнашната си среща с турския външен министър Ахмет Давутоглу, Вигенин заяви: „Българското правителство е в непрекъснат контакт с нашите турски партньори още от самото начало на бежанската криза. Целта на моите разговори бе някои въпроси да ги поставим на политическо равнище, нуждата от координация е много силна."

По думите на министъра, най-дългосрочната рецепта за решаване на въпроса е постигане на мир в Сирия. Ако това се случи може да се работи и по връщането на сирийските бежанци обратно в страната. Дори това да стане утре, бежанският поток няма да намалее рязко и като цяло това е предизвикателство, пред което ще бъдем изправени и в бъдеще, допълни Вигенин.

По отношение на въпроса с освобождаването на Гълъбин Боевски министър Вигенин посочи, че вчера посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов е бил изслушан от ръководството на МВнР. „Щом получа доклад за разговорите, ще се срещна с посланика и ще информираме за решенията си по този казус.", каза министърът. „В случая липсата на комуникация е основният проблем. Недопустимо е МВнР и другите държавни институции да разберат от медиите за случилото се. Истината е, че с тези действия бе поставена под въпрос дейността на министерството като цяло. Напомняме на българските дипломати в чужбина, че такива случаи са недопустими, те в голяма степен поставят институцията на изпитание.", изтъкна министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество