Владиката Гавриил: Не може да се иска оставката на 11 души

3968
Владиката Гавриил: Не може да се иска оставката на 11 души
Синодът продължава да мълчи по скандала с досиетата

И днес Светият Синод не излезе с позиция по скандала с досиетата на владиците. На заседанията на Синода не се яви патриарх Максим и няколко от митрополитите, обясни ловчанския митрополит Гавриил, чието име не излезе сред агентите на бившата Държавна сигурност, предаде БЛИЦ.
Поредна седмица продължава мълчанието на Светия Синод по скандала, разразил се с осветляването на агентурното минало на 11 от митрополитите на православната ни църква.

"И днес Синодът замълча, но не само поради отсъствие на представителите му, но и защото решението е трудно", каза митрополит Гавриил
, цитиран от БНР.

"Първо трябва решението да бъде прието от всички - ние сме 15 души. А в случая  трябва да бъдем абсолютно единомислени в това, което ще кажем на хората като наше изявление или позиция", заяви владиката .

Според него в момента не може да се мисли за това, че може да се иска оставка на 11 души. "Това е невъзможно. Ако бяха двама-трима души, е друго. Синодът трябва да остане единен и трябва тези проблеми да се решат, по някакъв начин, така че действително да има полза, но и от друга страна да не рушим църквата".


По повод предположенията за агентурно минало на патриарх Максим. владиката коментира така: "След като няма за него документи, нямам основания да смятам, че той е бил. Тогава можем да кажем, че на другите пък са им написали, а не са били."

Митрополит Гавриил не потвърди, но и не отрече да е бил вербуван за таен агент, само кратко каза: "Друг път ще говоря за това".

Следващите заседания на Светия Синод са насрочени за 15, 16 и 17 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com