Владимир Койлазов: Специалните ефекти не са само експлозии и бомби (ВИДЕО)

4813
Владимир Койлазов: Специалните ефекти не са само експлозии и бомби (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Тази награда не се дава случайно". Това заяви първият българин с престижната награда "Технологичен Оскар" Владимир Койлазов от Chaos Group, предаде репортер на Actualno.com.

Всеки, който сметне, може да кандидатства, ние кандидатствахме с 11 други фирми. След подаването на документите имаше презентации и дискусия в САЩ. Трябваше да обясним защо заслужаваме наградата. След това започна същинската работа на комисията, която се свърза с наши колеги, работили по проекта, обясни Койлазов.

Той допълни, че наградата се дава или на компания, или на конкретни хора, а не за самия продукт. Всъщност Владимир взема наградата, защото е написал софтуерна програма как да се снима филм виртуално, все едно сте например в Лос Анджелис, а всъщност сте в студио.

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Получихме мейл, че точно ние заслужаваме тази награда за 2017 г. В същата категория имаше още едни победители, но е важно, че ние присъствахме, допълни носителя на технологичен "Оскар".

Наградата се дава за цялостен принос и е резултат от години работа. Всичко това се взима предвид, до каква степен този софтуер е подпомогнал за развитието на филмовата индустрия, каза Владимир Койлазов.

Ние правим софтуер за футористична графика. Как да изглежда светлината в сцената... Нашият софтуер трябва да изчисли как би излеждала една картинка, съответно да видим какво се получава, когато се добави камера. Цялата работа е, като гледате филми, да не разберете, че това е правено с компютър. Специалните ефекти не са само експлозии и бомби, завърши Койлазов.

Следващата цел на Владимир Койлазов - актьорите да станат виртуални

Не знам колко хора изобщо знаят, че "Оскар"-ите имат и технологични награди. Така първият българин с престижната награда Владимир Койла...

Нашият софтуер е универсален и приложим навсякъде, отбеляза Петър Митев Chaos Group. По думите му една от основните причини, поради която двамата са спечелили престижната награда, се крие в изключителната гъвкавост и богатата функционалност на техния продукт. "Това го направи абсолютен фаворит спрямо конкуренцията, където повечето от нашите конкуренти са изключително фокусирани върху много тясна част от индустрията и решават много специфични проблеми. Ние се опитваме да решим всички проблеми на всички", отбеляза още Петър Митев.

На въпрос на Actualno.com кой е любимият им филм, в който са виждали превъплъщение на софтуера, по който работят, Владимир Койлазов каза, че това е "Капитан Америка", а Петър Митев посочи Deadpool.

Вижте какво казаха още Петър Митев и Владимир Койлазов в следващото видео

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com