Военният министър не се ангажира кога ще бъдат обезвредени мините от "Миджур"

37026
Военният министър не се ангажира кога ще бъдат обезвредени мините от "Миджур"
Снимка: БГНЕС

Няма изгледи проблемът с опасните и невзривени 190 614 противопехотни мини от завода „Миджур" до Горни Лом да бъде решен скоро. Преди две седмици премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната Николай Ненчев да намерят бързо решение на въпроса, припомня "Труд". Това не е в моите правомощия и се обръщайте за коментар към други хора, казва сега вътрешният министър Веселин Вучков.

На правителственото заседание в средата на декември точно Вучков застъпи тезата, че скоро трябва да се изгради нов център за утилизация, за да не се дават боеприпаси в ръцете на частници. Военният министър Николай Ненчев предложи на Борисов да бъде взета камера, която струва 4 млн. лв. Тя имала капацитет да унищожи мините за около 20 месеца в държавния завод ТЕРЕМ-Костенец. Премиерът разпореди на Ненчев да преговаря със собственика на завод „Миджур" Валери Митков да купи техниката и да я предостави на държавата.

Правителството иска от собственика на "Миджур" да покрие обезвреждането на 190 хил. мини

Министерският съвет взе решение относно утилизацията на 190-те хиляди мини, които са останали след взрива и трагедията в завод „М...

"Няма какво да разговарям с Митков. Аз съм много обезпокоен за това, че дори и в нашите складове има много неутилизирани боеприпаси. Ще внеса въпроса за разглеждане в Народното събрание през следващата година", каза пред Ненков. Той не се ангажира с никакви срокове за решаването на този проблем. Същевременно държавата харчи средства за охрана на завода, който вече няма лиценз за работа. По нареждане на прокуратурата денонощно по 20 униформени полицаи обикалят района на „Миджур".

Надявам се и вярвам, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващата година, допълни Ненчев. Той поясни, че при приемането на бюджета за следващата година, е провел редица разговори и припомни, че е получил и категорична подкрепа от страна на комисията по отбрана. Министърът каза, че се надява, че промяната във финансовите разчети ще е факт още е в началото на следващата година.

На въпрос дали ще има коледни бонуси за военните, министърът каза, че преди време е съобщил за подобна вероятност. „И сега казвам, че те вече са получили средствата, които се предвиждат за дрехи, така че това също е някаква форма на бонус, толкова бяха нашите възможности", обясни Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com