Военно-транспортната авиация на България, Италия и Румъния провежда съвместно учение

1941
Военно-транспортната авиация на България, Италия и Румъния провежда съвместно учение
Снимка: БГНЕС

Първата по рода си в рамките на ЕС многонационална летателна тренировка на военно-транспортната авиация “Balkan Spartan - 2016” събра военно-транспортната авиация на България, Италия и Румъния, предаде БГНЕС.

Досега сме правили многонационални тренировки с различни типове самолети, където сме работили заедно. Вследствие на тези тренировки решихме, че е хубаво да започнем малко по-профилирано. Това е първата тренировка, която е само за един тип самолети – за С-27J „Spartan“, разказа пред БГНЕС полковник Петър Цолов, директор на учението.

Военно учение за охрана на летищата ще започне в Симитли

Военно учение за охрана на летищата започва в Симитли следващата седмица. В него ще участват военни части от цялата страна, а подготовк...

Като пилотна тренировка участват самолети и екипажи от България, Румъния и Италия. Има и участници от Словакия, които предстои да закупят подобен самолет, но с желание са се включили в тренировката – в структурите – в оперативните клетки, предния деск, за да могат да видят как се работи и как се подготвят пилотите в тази тренировка.

„Имаме наблюдатели от Литва, САЩ и Австралия, които притежават същия тип самолет. Те са тук, за да видят как работим и с цел преценка дали да се включат в бъдеще в подобни тренировки”, обясни полковник Цолов.

Тренировката е фокусирана върху отработване на процедури само за С-27J „Spartan“, както пилотски, така и технически, във въздуха и на земята. „Целта е да изгладим различията между начина на летене, между полетите, които извършваме, начина, по който пилотите ги извършват, как техниците обслужват самолетите. Дори и да няма разлика, да потвърдим един на друг, че нямаме различия, за да може да придобием увереност в себе си”, подчерта полковник Петър Цолов.

Три самолета участват в тренировката – по един от България, Румъния и Италия. Тренировката ще протече до петък, когато самолетите си заминават. Днес, утре и вдругиден са тактическите полети, които са най-интензивни. В тях ще участват и парашутисти от 68-ма бригада. Самолетите ще летят в планината на пределно малка височина. След, което ще отидат на летище Чешнегирово, което е бивше военно летище, където имат стоварване на товари. Товарите ще бъдат на борда на самолетите натоварени предварително.

Военният ни флот провежда учение с кораби на Турция и Канада

Военният ни флот провежда днес съвместното учение PASSEX с участието на канадската фрегата „Фредериктън“, турската фрегата ...

Ще се имитира, че кацат на тактическо летище, за да доставят екипировка и оборудване за други сили. Това може да бъде реална ситуация по време на бедствие и аварии за населението. Парашутисти ще бъдат натоварени с товари и ще изпълняват парашутни скокове над Чешнегирово.

„В петък, когато учението приключи ще бъде обобщено какво сме направили и ще се вземе решение от ползата на учението. То най-вероятно ще продължи и за в бъдеще и ще бъде в друга държава. Литва, САЩ и Австралия ще преценят дали да дойдат и да се включат в учението. Твърдо съм убеден, че учението ще бъде успешно и ще продължим”, заяви още полковник Петър Цолов.

Многонационална летателна тренировка на военно-транспортната авиация “Balkan Spartan - 2016” ще продължи до 8 юли в авиобаза Враждебна. В тренировката участват военно-транспортни самолети С-27J „Spartan“ и екипажи на военновъздушните сили на България, Италия и Румъния.

Задачите, които ще се изпълняват по време на “Balkan Spartan - 2016”, са: полети по маршрут на малка и пределно малка височина, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, кацане и излитане от грунтова полоса, десантиране на парашутисти. Летище София - Враждебна е определено като основно летище за излитане и кацане. Тренировъчните тактически заходи и кацания и десантирането на товари ще се изпълняват на летище Чешнегирово, а парашутните скокове – на летищата Пловдив и Чешнегирово. Парашутните скокове ще се изпълняват от парашутисти на авиобаза Крумово и на Сухопътни войски. В щаба на учението “Balkan Spartan - 2016” освен военновъздушните сили (ВВС) на България, Италия и Румъния, ще се включат още представители на ВВС на Словакия и на Европейската агенция по отбрана. Официални наблюдатели на учението ще бъдат представители на ВВС на Литва, Австралия и на Бреговата охрана на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...