Всеки трети българин не мие добре ръцете си

4657
Всеки трети българин не мие добре ръцете си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Над половината българи твърдят, че мият ръцете си 5 и повече пъти на ден. Това сочaт данните от национално представително проучване на GfK и Фортекс Нутрасютикалс по повод Световния ден на минето на ръцете – 15 Октомври. Изледването е проведено сред представителна за българското население извадка от 1 000 души над 15-годишна възраст от градовете и по-малките населени места в цялата страна.

68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5 пъти на ден. Останалите 32% българи мият по-малко от 2 пъти, като има и малцина, които са казали, че изобщо не мият ръцете си.

Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си

Над половината българи твърдят, че мият ръцете си 5 и повече пъти на ден. Това сочaт данните от национално представително проучване на...

„Ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти на ден, особено ако често в ежедневието имате директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт и др. Задължително ръцете се измиват след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често ръкостискане или др. Световната здравна общност алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства. Затова не бива да се подценява профилактиката“. Това предупреждава д-р Анжелина Георгиева, която е ръководител на медицинския екип във Фортекс Нутрасютикалс - най-голямата българска компания за производство на хранителни добавки.

Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство (диария, колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение и др.), като близо половината от боледувалите, са страдали от стомашно-чревно разтройство повече от 2 пъти. Този извод се потвърждава от данните в изследването, според които 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, а 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година. 6% от анкетираните са с хронично стомашно-чревно заболяване.

“Всички болести започват от червата и това го е казал още Хипократ. Безспорно най-ефикасният начин за профилактика на стомашно-чревния тракт и нормализиране на стомашно-чревната флора е приемът на пробиотици. За съжаление, статистиката сочи че българинът изобщо не е запознат с предимствата на хранителните добавки с пробиотици. Според данните на GfK 66% от българите не знаят при какви състояния е препоръчително да се приемат пробиотици, а 71% не могат спонтанно да посочат нито една марка пробиотик”. Това заявява Георги Филипов, изпълнителен директор и собственик на Фортекс Нутрасютикалс.

„Чревната флора съдържа в себе си над 100 трилиона микроорганизми, които, при нормално и балансирано функциониране, осигуряват защита на организма от инфекции, регулират обмяната на веществата и подсилват повече от 75% от нашата имунна система. Задачата на производители като нас, е да осигурим на хората лесен прием на милиарди специално обработени микроорганизми, които са необходими на човешкия организъм, за да подсилят имунитета и да нормализират баланса в чревната флора. И не само да ги произведем, но и да гарантираме високото качество на продуктите и да образоваме хората как да си помогнат с тях“, заключава Георги Филипов.

Присадиха китки на 8-годишно дете (СНИМКИ)

Хирурзи успешно присадиха китки на двете ръце на осемгодишно момче във Филаделфия. Така Сион Харви (Zion Harvey) става първият пациент ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com