ВСС чака подходящия човек?

3574
ВСС чака подходящия човек?
Снимка: БГНЕС

Подходът при гласуването на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Софийския апелативен съд ме предизвика да задам въпроса: "Кого чакаме, има ли някой конкретен човек?". Това коментира пред БНР членът на Съвета Юлиана Колева.

Миналия четвъртък ВСС не успя да събере необходимия брой гласове за избор на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

Соня Найденова: Работата на ВСС губи своята легитимност

От доста време работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), по една или друга причина, губи своята легитимност. Това каза пред БНР представл...

Колева оцени поведението на членовете на ВСС, които похвалиха Куцкова, но не я подкрепиха с гласа си, като "по-подходящо за една хазартна игра".

"Не смятам, че във ВСС има разделение по някакъв критерий. Според мен мнозинствата се формират различно спрямо, действията които извършва ВСС", коментира тя. Колева беше категорична, че никой от членовете на Съвета не е изразил мнение, че Куцкова взема „политически обвързани решения“ в работата си:

"Не смятам, че изразът „политически обвързан“ означава нещо. Едно е човек да има някакви политически пристрастия и предпочитания, които по никакъв начин не се отразяват на неговата професионална дейност, а друго е да приема някаква степен на обвързаност спрямо вземането на решения от негова страна", обясни Юлиана Колева.

Нели Куцкова обясни в неделя, че председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров е единственият, който обяснил защо е гласувал против нейния избор. Той каза, че съм политически обвързана и поне си призна, коментира тя. Куцкова обаче смята, че не може да бъде политически обвързана с партия, която в момента не съществува. Тя беше заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет, оглавяван от Стефан Софиянски.

Нели Куцкова: Решението на ВСС е крайно обезкуражаващо

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) е крайно обезкуражаващо за младите хора в системата. Това смята съдия Нели Куцкова, която комен...

 

Днес Колева каза, че е предложила още в началото на годината на колегите си от парламентарната квота на ВСС всеки от тях да направи отчет пред Народното събрание, въпреки че нямат подобно задължение, за да предизвикат дебат за работата си. Повечето от тях са се съгласили, сподели тя и допълни:

"Аз мисля, че този Съвет свърши много работа въпреки всичко,  въпреки решенията, които не бяха популярни и не бяха, в много отношения, законосъобразни", каза Юлиана Колева. "Аз не смея да ги нарека „добри“ или „лоши“, защото, в края на краищата, Съветът действа като колективен орган и каквото решение е взело мнозинството, това е решението на Съвета. Но имаше откровено незаконосъобразни решения, които бяха взети против правилата и за които Съвета и членовете на Съвета трябва да носят отговорност, естествено", коментира.

Комисията на Колева е натоварена и с изготвянето на отчета за дейността на ВСС за 2014 г. Тя коментира и изказванията, вкарват разделинелни линии във ВСС

Всички хвалиха Куцкова, но не я избраха за председател на САС

Нели Куцкова не събра необходимия брой гласове и не беше избрана за председател на Софийския апелативен съд, предаде БГНЕС. Членовете...

"Не могат да бъдат отделени членовете на Съвета изкуствено от средата, в която естествено съществуват. Тяхната професионална среда, ако е разделена, неминуемо вътре в съвета ще се проектират същите отношения. Това е важно да се разбере от самите магистрати", коментира съдията.

Представляващият член на ВСС Соня Найденова коментира по-рано, че от доста време работата на Висшия съдебен съвет по една или друга причина, губи своята легитимност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com