ВСС отстрани прокурор, оказал натиск върху свидетел по делото "Октопод"

8012
ВСС отстрани прокурор, оказал натиск върху свидетел по делото "Октопод"
Снимка: БГНЕС

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Висшият съдебен съвет (ВСС) временно отстрани от длъжност обвинителя от Окръжна прокуратура – Плевен Димитър Захариев. Причината са обвинения за опит за принуда спрямо свидетел по делото „Октопод”, както и държане на необезопасени оръжия и боеприпаси. 

През април тази година в Плевен Захариев оказал натиск върху Георги Цветанов, основен свидетел по мегаделото, по което обвиняем е и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, предаде bTV.

Ясно е кой ще е съдия-докладчик по "Октопод"

Съдия-докладчикът, който е определен за делото "Октопод", е Виктор Чаушев - председател на XV състав, съобщиха от спецсъда. Чаушев е о...

Обвинителят принудил свидетеля да се отрече от предходните си показания и да набеди наблюдаващия прокурор по делото (шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов-б.р.) в престъпление срещу правосъдието. 

Захариев заплашвал Цветанов, че ако не лъжесвидетелства, ще му бъдат повдигнати обвинения, в това число – и за убийство, ще бъде задържан в ареста и ще му бъдат съсипани животът и бизнесът. 

Припомняме, Георги Цветанов, който е бил управител на клон на Първа частна банка в Левски, беше атакуван и по-рано от защитата на Алескей Петров, която разпространи информация, че в банкерския си период свидетелят рязко се е замогнал. 

По време на разследването срещу плевенския прокурор станало ясно, че той е държал в багажника на автомобила си законно притежаваните от него оръжия и боеприпаси (пистолети “GLOСК“ и пистолет „BERETTA“ и 86 патрона), без да е взел необходимите мерки за сигурност. 

Ченалова: Арестуваха ме заради "Октопод"

След като бе освободена от съда срещу парична гаранция от 8000 лева, съдия Румяна Ченалова изложи собствената си позиция по обявяването...

Димитър Захариев е пуснат под 3000 лева гаранция, а работата по случая продължава.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...