ВСС прие "екшън план" по критичния доклад на ЕК

3018
ВСС прие "екшън план" по критичния доклад на ЕК
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие вчера единодушно с 20 гласа „за“ предложения за мерки, които да залегнат в предлаган план за действие за изпълнението на препоръките от излезлия през януари доклад на Европейската комисия, който отбеляза редица проблеми в съдебната система.

В тях са включени и предложения, направени от членове на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, съобщиха от ВСС.

Комисиите в НС дадоха "зелена светлина" на предложенията на "Правосъдие за всеки"

Предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки", касаещи съдебната реформа, минаха през двете отговорни комисии в Народното събрани...

Сред предложенията, за повечето от които е даден срок до декември тази година, са преглед на правилата за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, изготвяне на нова методика за атестирането на магистрати и създаване на модел за оптимизиране на съдебната карта на районните съдилища и прокуратури. Мерките на Съвета се фокусират и върху работата по единния електронен портал за съдебната власт.

Припомняме, че от ЕК конкретно препоръчаха ВСС да развие резултати за прозрачни и последователни решения по отношение на назначенията и да се приеме реформа на съдебната карта за районните съдилища. Препоръча се и установяване на ясен график за въвеждане на електронното правосъдие. Освен за реформите и стандартите в съдебната система, ЕК обаче обърна и голямо внимание на конкретни мерки за справяне с корупцията и борбата с организираната престъпност.

Висшият съдебен план прие екшън план, с който цели единствено да отбие номера след деветия пореден критичен доклад на Европейската комисия, пише Mediapool. Кадровиците на Темида нямат намерение да дават отговор на тежките обвинения на Брюксел, а само да "тупкат топката" още една година.

Преди седмица ВСС изгуби почти пет часа в безплодна дискусия какво точно им е казала ЕК, но до обща позиция не се стигна заради неспособността на мнозинството да прочете обективно доклада. Най-тежките критики на Комисията бяха, че ВСС реагира на твърдения за корупция и търговия с влияние само след външен и вътрешен натиск. Брюксел отбеляза и незадоволителното проучване на аферата "Яневагейт", което приключи без намирането на виновни. В доклада на ЕК доста ясно намеква, че ВСС се е провалил в свои основни дейности като кадруване и наказване на магистрати.

Отговорът на ВСС е план, в който борбата с корупцията и търговията с влияние отсъстват напълно. Няма нито дума за поуки от "Яневагейт" и за действия в защита на независимостта на магистратите.

Обществен съвет за правосъдие с искания за проверка на ВСС и Софийска градска прокуратура

Висшият съдебен съвет (ВСС) не изпълнява своята основна функция - да следи и поддържа качествена съдебна система. Това мнение изрази Бо...

Пред медиите екшън планът бе обяснен от бившата представляваща ВСС Соня Найденова, а не от настоящия – Димитър Узунов. Найденова каза, че на критиките за борбата с корупцията и търговията с влияние в съдебната система ще се отговаря със събиране на данни за продължителността на съдебния процес.

ВСС залага също така като мярка да прави мониторинг и да усъвършенства системата за случайно разпределение на делата. ВСС усъвършенства тази система от близо година и половина, но критиките си остават. Кадровиците обещават да подобрят и правилата си за избор на административни ръководители, сякаш правилата са основния виновник за поредицата напълно немотивирани гласувания за хора на ключови постове в системата. В доклада на ЕК се споменава скандалът с отхвърлената без мотиви кандидатура на Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд.

ВСС обещава на Брюксел да анализира внимателно резултатите от проверката в Софийския градски съд и да набележи за решаване някои системни проблеми. Вече близо половин месец докладът за откритите проблеми в Софийския градски съд отлежава във ВСС, а кадровият орган отлага неговото обсъждане.

ВСС ще прави анализ и на своята дисциплинарна практика заради критиките на ЕК. Неведнъж съветът е наказвал неудобни магистрати тежко, а е отказвал да стори същото с близки до управляващото мнозинство хора. Последният пример бе с отказа да се образува дисциплинарка срещу следователя Петьо Петров – Пепи Еврото, въпреки че съдът обяви, че той е участвал в класическа провокация към подкуп. ВСС пусна Еврото да излезе чист от системата с 19 брутни заплати за довиждане. Върховният админстративен съд отмени това решение и сега казусът отново е на дневен ред. Интересното по тази мярка е, че ВСС вече веднъж бе правил анализ на дисциплинарната си практика по препоръките на Брюксел. Това стана през 2012 година и не доведе до нищо.

"С тези мерки посрещаме критиките. В края на годината ние трябва да кажем какъв е резултатът от нашите действия и как сме посрещнали тези препоръки (на ЕК). Разбира се, голяма част от препоръките са базиране на констатации, които не са ласкателни за работата на ВСС", каза Найденова.

Етичната комисия на ВСС се самосезира заради списъците с вложители в КТБ

Етичната комисия на ВСС се самосезира заради списъка с вложителите в КТБ. Това каза пред журналисти нейният председател Ясен Тодоров. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com