Въвеждат електронна регистрация за безработни

11788
Въвеждат електронна регистрация за безработни
Снимка: Getty Images/Guliver

Електронна регистрация за безработни ще въведе Агенцията по заетостта (АЗ). Това съобщи изпълнителният директор Асен Ангелов в столичното бюро по труда „Възраждане”.

От поясненията обаче става ясно, че тази услуга не отменя чакането на опашки по бюрата по труда.

Всеки трети висшист без работа е икономист или юрист

Почти всеки трети от висшистите без работа у нас е икономист, юрист или с диплома от обществените науки като философия, социология, пуб...

Според експертите от агенцията, един от проблемите в условията на сериозна безработица у нас се изразява в липсата на достатъчно време за консултиране на безработните.

В резултат на констатирания проблем е разработено и предложението хората, които се регистрират в бюрата, да могат да попълват на официалния сайт на АЗ в удобно за тях време необходимите данни, свързани с образование, трудов опит, очаквано възнаграждение, сектор, в който желаят да се реализират.

„Идеята на предстоящата нова услуга е, когато безработните стигнат до бюрата по труда, предварително попълнените от тях данни вече да са обработени от трудовите посредници. Така времето, което безработният прекарва с трудовия посредник, ще бъде използвано оптимално и оползотворено изцяло за консултиране, мотивиране и насочване”, аргументира се Асен Ангелов.

Преди седмица агенцията пусна електронна услуга, насочена към работодателите. Те вече могат да заявяват свободни позиции не само на място в бюрата по труда, но и от разстояние в специално създадена електронна бланка на интернет страницата на АЗ. Улеснението веднага бе оценено от работодателите и само за няколко дни около 200 от тях са се възползвали от услугата.

Наводнените общини могат да поискат да наемат още безработни

До 20 август най-тежко пострадалите от наводненията общини могат да поискат от Агенция по заетостта да им осигури още безработни, кои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com