За 2 месеца БАБХ е направила 4075 проверки по морето

735
За 2 месеца БАБХ е направила 4075 проверки по морето

До края на юли 2017 г. на територията на трите областни дирекции са извършени извънредни 4075 проверки на обекти за търговия с храни – това са магазини, временни и сезонни обекти, заведения за обществено хранене. Това каза д-р Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„При констатирани нарушения са издадени 344 броя предписания, а актовете за установяване на административно нарушение или глобите, са 81 броя“, посочи д-р Иванова. По думите ѝ през този период 14 обекта са с временно преустановена дейност.

От БАБХ считат, че има разлика в качеството на храните у нас и в Западна Европа

Като цяло проверките дават основания да се замислим има ли разлика между продуктите на европейския и българския пазар – аз смятам...

„Като в тези 14 обекта, в момента, в който отстранят констатираните нарушения, ще бъде извършена нова проверка, отново от комисия от тези областни дирекции и ако наистина са отстранени нарушенията, те ще бъдат върнати в експлоатация“, допълни тя.

Д-р Иванова съобщи, че проверките са започнали от 1 юни 2017 г. и е планирано да завършат на 9 септември тази година. „При положение, че времето е хубаво и туристическият сезон продължи, срокът на извършване на проверките ще бъде удължен“, каза още тя.

Според нея най-честите нарушения, които се установяват, са пропуски в записите, свързани със системите за управление на безопасността на храните. „В някои случаи установяваме несъответствия по сградофонд и технологично оборудване. В смисъл, че може да има ръжди по някои от хладилните съоръжения, недостатъчно почистване на филтрите на вентилационните шахти, лоша хигиена в обектите“, посочи още д-р Иванова, цитирана от Фокус.

По думите ѝ други нарушения са свързани с храни без здравна и идентификационна маркировка, предлагане в магазините на неточна и непълна етикитирана информация на храните, а в заведенията за обществено хранене – непълно изписване на алергените при всички видове храни, които се предлагат в тези обекти. „Открихме един обект, който не е регистриран, съгласно изискванията на чл. 12 от Закона за храните. В някои случаи установяваме нередовно заверени лични здравни книжки на работещи в тези обекти“, допълни тя.

Храните в магазина - безопасни, но с неустановено качество

Зависи какво количество консумираме от храните с по-ниско качество. Мазнините са повече, месото е по-малко, плодът е по-малко, заменен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com