За КНСБ допълнителната пенсия е нонсенс, ако не е получена основната

2924
За КНСБ допълнителната пенсия е нонсенс, ако не е получена основната
Снимка: iStock/Guliver

Проектозаконът за измение на допълнение на Кодекса за социално осигуряване почти не се различава от изработения такъв през 2019 г. Това заявяват от КНСБ в своя официална позиция.

Синдикатът счита за положително решение в проекта гаранцията, че ако в партидите на осигурените лица натрупаният капитал по някакви причини е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили чрез НАП, то пенсионното дружество за своя сметка ще допълни сумата до нивото на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки осигурен. Те одобряват и стремежа да се предлага пожизнена пенсия, какъвто е и замисълът на създаване на втория пенсионен стълб, както и създаването на специализиран Фонд за изплащане на пожизнени пенсии като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб до живот, каквато и да е възрастта на доживяване на лицата.

От днес, 9 ноември - плащат се месечните пенсии, с по 50 лв. добавка

Изплащането на пенсиите и добавката от 50 лева към тях ще започне на 9 ноември (понеделник) и ще приключи на 20 ноември (петък). 2 118...

КНСБ е "за" задължението управляващите дружества освен Фонд за изплащането да формират и резерв за гаранция на изплащането на пожизнени пенсии, както и пожизнените пенсии да се актуализират в зависимост от реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнените пенсии. Одобрява се и въвеждането на преизчисляване на допълнителната пожизнена пенсия в случаите, когато лицата след получаването на тази допълнителна пенсия продължат да осъществяват трудова дейност и да се осигуряват.

Сред постановките на проектозакона, които КНСБ определя като незадоволителни, са запазването на разрива между момента на придобиване права по първия и по втория стълб - законопроектът запазва обвързката на правото от втория стълб единствено с навършването на възраст. Но правото на пенсия от първия стълб е свързано и с възраст, и със стаж. Нонсенс е да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна, смятат от синдиката.

Според тях разминаването между правата от двата стълба става още по-задълбочено с въвеждането на възможност да се получава допълнителната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, при условие че натрупаните в партидата средства ще позволят отпускане на допълнителна пенсия, не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния стълб.

За КНСБ вторият стълб трябва да предлага пожизнена допълнителна пенсия, като в ясно определени изключения може да се предлага еднократно изплащане на средствата.

Средната пенсия догодина става 489 лв.

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. С проекта се предлага от 1 януари ...

Според синдиката задължителното осигуряване предполага идентични условия за всички осигурени лица на входа и на изхода на втория пенсионен стълб. От тази гледна точка остават резервите му относно продуктите, които да се избират от осигурените - различни видове разсрочени плащания, пожизнена пенсия с права на наследниците и т.н. Те не виждат логика и в обвързването на правото на еднократно изтегляне на натрупаните средства, обвързано с размера на минималната пенсия в първия стълб.

По отношение на предлаганото стъпаловидно нарастване на срока за прехвърляне на партидите преди навършване на възрастта за пенсиониране - като от 2022 г. до края на 2025 г. да бъде 1 година и да стигне до 5 години преди тази възраст в 2038 г., те отчитат, че се предполага, че в това време хората ще придобият повече познания за правата си във втория стълб, за да направят информиран избор дали да се лишават от права във втория стълб и да ползват такива само в първия. Според КНСБ има логика за такава промяна, доколкото законопроектът съхранява разкъсването на връзката на правата от двата стълба. Вярното решение според тях е тази връзка да се възстанови и правото на избор на лицата да е към момента на придобиване на правото на пенсия за ОСВ в солидарната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com