Замърсената вода от инцидента по Дунав идва утре по обед -

10918
Замърсената вода от инцидента по Дунав идва утре по обед -
Снимка: БГНЕС

Водата, която е била евентуално замърсена при вчерашния инцидент в румънското пристанище Молдова Веке, ще дойде в българския участък на Дунава най-рано утре по обед.

Това прогнозира изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката капитан Павлин Цонев, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Баржата, натоварена с 850 тона торови препарати, е потънала вчера около 13 ч. в румъно-сръбския участък на Дунав.

Сигналът е получен по системата за ранно оповестяване, която свързва страните-членки. Тя се задейства при инцидент, който би могъл да застраши територията на ЕС, и координира реакциите. От АППД обясниха, че районът на инцидента е отдалечен на 200 км от нашата граница,. Благоприятна роля може да изиграят и двата шлюзови комплекса, които се намират в участъка на потъването, и особено шлюз "Джербап" 1. Той е с обем около 2 млрд. куб. м вода и представлява един доста голям водоизточник. "Обемът му е достатъчно голям, за да не се предизвика сериозно замърсяване. Най-вероятно ще се получи утаяване и концентрацията на веществата ще бъде много по-ниска. Надяваме се, че този товар поне е бил в големи чували, което до известна степен ще спре неговото разтваряне във водата", обясни Павлин Цонев.

В момента е особено важно да се осигури контрол по границата в района на Ново село и Видин от страна на Басейнова дирекция и регионалните екоинспекции, които да следят за повишаване на нивата на веществата, които се съдържат в торовете. За момента няма информация дали те са опасни.

При по-голяма концентрация вероятно ще окажат негативно влияние върху речната фауна. Особено внимателно трябва да се проследи и качеството на водата, която се използва за поливане и особено за пиене.

На този етап потъналата баржа е обозначена като навигационна опасност. С изваждането на шлепа и товара ще бъде ангажирана румънската страна, но самата операция ще се забави най-вероятно, тъй като дълбочината е повече от 15 метра, а и температурите са ниски.

От АППД имат готовност при нужда да изпратят кораб до района на границата, на който да работят екипите, изследващи качеството на водата.

Нивото на Дунав над 6 метра

Река Дунав повишава нивото си през последните дни, съобщиха от хидро-метеорологичната станция в Ново село. Във вторник в началото на б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество