X
 
 

Започва ликвидацията на "Олимпик", КФН пое ангажимент към българските потребители

2071 1
photo of Започва ликвидацията на "Олимпик", КФН пое ангажимент към българските потребители
Снимка: личен архив
Започва ликвидацията на "Olympic Insurance Co. Ltd" - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на Република България чрез „Застрахователна компания Олимпик - клон България”. Решението за откриване на производството е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщават от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Ликвидацията на "Олимпик" беше обявена с решение на Районния съд на Никозия на 30 юли. Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 г. от Кипърската сметна палата.

Кипърската сметна палата предупредила за проблеми с "Олимпик" преди 3 г.

Нови разкрития около проблемите с компанията "Олимпик" бяха направени в Кипър. Тамошната Сметна палата е алармирала преди 3 години за п...

Скандалът избухна миналият август. Застрахователното дружество остави близо 200 хил. шофьори в България без полици “Гражданска отговорност”. Решението на съда в Никозия дойде близо година след обявяването в несъстоятелност и след проточване на делата повече от 11 месеца. Скандалът дори предизвика критика към страната ни от ЕС в ресор "Застраховане".

Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да извършва застрахователна дейност, като за надзора на дейността му отговорна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър. Клонът на компанията в България е част от фирмата и също подлежи на надзор от властите в държавата, в която е седаличеши на фирмата.  Затова процедурата по обявяване на ликвидация и реалното изпълнение беше забавена.

Каква е процедурата и кой я ръководи? Яснота още няма.

Като процедура производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“ се урежда изцяло съгласно националното право на Република Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд. Надзорните органи на другите държави членки в Европейския съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател.

Комисията за финансов надзор се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси, относно защитата на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното публично оповестяване на всяка важна информация, свързана с действията, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на „Olympic Insurance Co. Ltd“ предприемат, както и произтичащите от това последствия за българските граждани, кредитори на застрахователното дружество.

След фалита на "Олимпик": Още не е ясно кога хората ще получат парите си

На 30 юли съдът в Никозия започна ликвидацията на кипърския застраховател “Олимпик”, който миналия август остави близо 200 ...

За тази цел, от името на председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, миналата седмица бе изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в Република Кипър. В писмото се поставят въпроси, касаещи интереса и правата на българските потребители като: какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.

След официалната публикация на решението за ликвидация, актуална информация за всички заинтересовани страни, както и за самия процес на ликвидацията, ще се публикува на следните адреси:

http://www.olympicins.bg/,

http://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-companies-control-service/2-announcements,

https://www.fsc.bg/.

Първите проблеми с "Олимпик" са засечени още през 2015 г.

Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 г. от Кипърс...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    А къде отидоха парите, внесени в "Гаранционния фонд" с тези застрховки? Никой не даде обяснение! Защо за един и същи период плащахме два пъти в "Гаранционния фонд"?
Последно в Актуално