Заради коронавируса: Сериозен спад в броя на престъпленията у нас

2223
Заради коронавируса: Сериозен спад в броя на престъпленията у нас
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Близо 6000 по-малко са кражбите у нас от началото на 2020 г. до края на ноември. Това сочат данните на МВР, предоставени на „Монитор“.

От началото на 2020 г. до края на ноември са настъпили общо 25 330 кражби, от които са разкрити над 37%. В сравнение през 2019 г. броят им е бил 31 129, а полицаите са спипали 33,67% от извършителите.

Арестуваха трима грузинци, обирали аптеки в страната

Арестуваха трима чужденци, направили серия кражби от аптеки в Пазарджик, съобщиха от МВР. Разследването е направено от полицаи от Пазар...

През тази година има регистрирани 4461 домови кражби – с около 900 по-малко, отколкото са били през същия период на 2019 г. Разкриваемостта им пък е скочила с над 4 процента. Статистиките отчитат спад при всички видове престъпления, както и ръст на разкриваемостта на криминалните деяния.

През следващите месеци не се очаква ръст на домовите кражби, обяснява инспектор Росен Белишки от Криминална полиция пред „Монитор“. Причината за това е както намаляващата тенденция на този вид посегателства и противозаконните отнемания като цяло, така и на мерките, въведени с цел да се ограничи разпространението на COVID-19. Поради тях се налага все по-често хората да остават у дома, което прави извършването на взломна кражба почти невъзможно.

Работата на Министерството на вътрешните работи в тази насока също дава резултат при намаляването на тези посегателства през изминалите 11 месеца. Обичайно най-много апартаменти се тарашат в столицата, сочат данните. Стандартът е бандитите да разучат заключващия механизъм и да подготвят плана за действие – ако атакуват през деня, отключват вратата, за да не бъдат чути и хванати, а през нощта разбиват по-паянтовите врати. Понякога, за да объркат разследващите и да ги забавят, крадците дори заключват след себе си, а самият обир продължава от 20 до 40 минути.

Работата на ведомството в това направление е изключително засилена, обясни инсп. Белишки. Въпреки новите задължения на полицаите на първа линия в борбата срещу коронавируса, специализираните отдели на министерството не са спирали извършването на обичайните си ангажименти.

Откраднаха 19 000 лв. заедно с касата на фирма в Доспат

19 хил. лв. са откраднати заедно с метална каса от частна фирма в Доспат . Касата е около 15 кг и е била заключена. В нея имало 7720 ев...

Дървената дограма е сравнително надеждна опция при защита от апаши, обясни инспектор Белишки. Алуминиевите и PVC дограми се огъват лесно и всеки крадец може лесно да ги преодолее и да нахлуе в жилището ни. На пазара има и много варианти за прозорци с антивзломна защита с допълнителни осигурителни елементи, които осуетяват плановете на бандитите.

Най-важното за защитата на дома от набези на крадци обаче е вратата и по-специално бравата на жилището. Вратата трябва да бъде от здрав дървен или метален материал, а заключващият механизъм – да е сигурен. Много от старите брави са касови, което прави проникването в жилището лесно като детска игра. Затова те трябва да бъдат заменени от брави с блокировка,, изработени специално срещу опити за нахлуване, акцентира инспектор Белишки. При разбиване на бравата се задействат механизмите, при които резците на вратата остават в неговата каса. Колкото и здрава да е вратата, ако заключващият механизъм е слаб, жилището е незащитено, обясниха специалисти от МВР. Резe, поставенo пред или зад основната врата, пък e добра опция за забавяне на апашите.

Специалистите информират, че няма голяма разлика в начина на извършване на престъплението през годините. Предметите, на които се спират крадците, са пари, ценни вещи и малка и скъпа електроника, която може лесно да се пренесе. Случаи като този отпреди няколко седмици, при който от вила бяха изнесени цяла кухненска инсталация, дивани и лампи, са рядкост, обясни Росен Белишки. В повечето случаи бандитите избират леснопреносими вещи, които няма да затруднят бързото напускане на обрания дом. При отсъствие от дома за дълго време полицаите съветват гражданите да съхраняват ценните си вещи в банков трезор.

Важно е и да не се споделя при пътуване или дълго отсъствие от дома, както и да не се съобщава какви вещи се помещават в него, тъй като крадците от криминалния контингент често боравят с доносници. Често хората пренебрегват и споделянето на лична информация в социалните мрежи. Специалистите предупреждават да не качваме информация относно почивките си онлайн веднага, а да изчакаме, след като се върнем у дома.

60% от жертвите на престъпления през 2019г. не са подали сигнал в полицията

Центърът за изследване на демокрацията представи анализ на данните на национално изследване на престъпността. Изводите са поместени в д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com