Заради пандемията: Бармани и сервитьори масово сменят професията

3057
Заради пандемията: Бармани и сервитьори масово сменят професията
Снимка: БГНЕС

Бармани, сервитьори, както и хотелски персонал са започнали работа в търговските вериги като касиери или в логистичните бази по време на пандемията. Това обявиха от Сдружението за модерна търговия пред "Телеграф".

За последната година броят на служителите в магазините се е увеличил с 1100 души. Освен това работа в търговските вериги за храни и дрогериите са намерили и много българи, които преди това са работили в чужбина и са се завърнали в родината си.

Заради мерките срещу коронавируса: Браншова организация заплаши да си защитава правата с всички възможни средства, "мирни и не чак толкова мирни"

Понеже вече не вярваме, че ще ни послушате, ние сме готови да защитим правата си с всички възможни средства! Мирни и не чак толкова мир...

Основен мотив за смяната на професията е, че заради пандемията голяма част от ресторантите и хотели останаха затворени, докато магазините не са спирали работа. Освен това заплатите в обектите са увеличени с между 4 и 10 на сто. Също така се предоставят много бонуси за празниците. Монтирани са и масажни столове за релакс на служителите, които се занимават с логистика, подреждане на рафтове и прочие. Други придобивки, които предоставят веригите, са ваучери за храна, които са увеличени от 60 на 80 лева, колкото е и възможният таван на парите, предоставяни чрез купони. Очаква се до края на тази и началото на следващата година да бъдат разкрити още работни места в магазините, тъй като ще се отварят нови обекти.

От търговските вериги обявиха още, че по време на пандемията се е увеличила средната стойност на покупките, които правят потребителите, с 20 на сто, но не уточниха конкретно с колко лева е по-висока средната сметка. В същото време има спад на посещенията на магазините, посочиха търговците. Друга промяна в нагласите е, че заради маските е намаляло потреблението на червила, но за сметка на това се е увеличило това на гримове за очи. Повече са се търсили почистващи и перилни препарати и такива за дезинфекция, посочиха от веригите.

От сдружението на търговците коментираха още темата за електронните трудови книжки. Според тях дигитализацията на този документ, ще намали разходите за заплати с около 6 млн. лева годишно. Друг пряк резултат ще е и ограничаването на сивия сектор, което ще доведе до ръст на приходите от осигуровки и данъци в държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com