Защита: Законите важат и за стоките втора употреба

1272
Защита: Законите важат и за стоките втора употреба
Снимка: iStock

Търговците, които предлага облекла и всякакъв вид стоки втора употреба, също трябва да спазват всички изисквания на действащото законодателство. Това се отнася както за обозначаването на цените, условията за продажба и състава на изделията, така и за тяхната безопасност. Това коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод информация за ръст в търсенето на дрехи втора употреба.

ОЩЕ: Предимства и недостатъци на пазаруването на дрехи втора употреба

„Трябва да има информация за състава на облеклата, завивките, постелките и други подобни. Следва да се има предвид, че някои хора са алергични и определени влакна не трябва изобщо да присъстват в материите, които те употребяват“, посочи експертът. Тя обясни, че е задължително да има трайно прикрепен чрез пришиване текстилен етикет с описание на процентното съдържание на всяко от вложените в изделието влакна. „Той е от производителя и търговецът на дребно не може да го премахва, променя или подменя“, подчерта тя в ефира на Дарик радио.

Руменова обясни, че независимо, че дрехата е втора употреба, търговецът е длъжен да обяви цената предварително върху етикет, както и да осигури информация за производителя и вносителя. Причината е, че те също носят отговорност за качеството и безопасността на тези стоки пред потребителите и пред контролните органи. Тя постави акцент, че изискванията на закона при провеждане на кампании за намаления важат и по отношение на продуктите, които не са нови.

„За да обявят намаление, старата цена трябва да е прилагана поне един месец. Ако всяка седмица има доставка в даден обект, в края на този седмичен период, търговецът не може да обяви намаление, без да наруши закона“, каза още Руменова.

ОЩЕ: Как да върнем скъпа стока, закупена от презентация

За обозначаването на цените на стоките втора употреба и на вложените в състава им влакна отговаря Комисия за защита на потребителите, а за безопасността от гледна точка на състава – Министерство на здравеопазването, стана ясно още по време на разговора.

Експертът препоръча хората да не правят компромиси, като поемат рискове с продукти с надвишаващо допустимите норми съдържание на химични елементи и съединения като хром, никел, олово и др., които може да се съдържат в ципове, копчета, апликации и т.н. Според нея стоките с ясен производител и вносител са по-сигурни, тъй като могат да бъдат проверени и е известно кой носи отговорност за съответствието им с регламентите, директивите и стандартите за безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com