Предимства и недостатъци на пазаруването на дрехи втора употреба

11350
Предимства и недостатъци на пазаруването на дрехи втора употреба
Снимка: iStock

В магазините за стоки втора употреба се продават преди всичко дрехи (костюми, сака, панталони, якета, ризи, рокли, блузки и други), но също така и дребни, второстепенни по значение предмети или вещи, с функции да допълват често използваеми предмети или да въздействат естетически върху околните – т.нар. аксесоари, каквито са, например: чанти, сакове и раници, портмонета, ръкавици, чадъри, очила, колани, калъфки за козметика, очила или GSM-и, уникални сувенири и други артикули.

Да се открие точната дреха или подходящ за даден случай предмет в това изобилие от артикули представлява истинско предизвикателство – едно своеобразно приключение, което – при успех – би заредило търсещия индивид със стабилна „порция“ позитивизъм. Освен това, характерно за магазините за стоки втора употреба е, че почти всеки ден асортиментът, преди всичко по отношение на дрехите, се обновява. Това позволява да бъдат открити и маркови дрехи, доста запазени и качествени, с етикети на известни марки, продавани на абсурдно ниски цени, което позволява ефективно обновяване на гардероба.

Пет безценни съвета за всеки, който пазарува дрехи онлайн

Пазаруването на дрехи от магазини за втора употреба има и екологичен ефект – пази природата, тъй като наличието на огромно количество текстилни отпадъци се превръща в трудно решим проблем. Причината е във все по-бързото обновление на модата, което обуславя и все по-обемно производство на най-разнообразни дрехи, които, излизайки от мода, се оказват излишни и се изхвърлят, за да освободят в гардероба място за новите. Освен това, изхвърля се и впечатляващо количество аксесоари, които отдавна са били използвани и няма шанс да бъдат отново използвани

За съжаление, пазаруването на втора употреба обувки, бельо, бански, спорни екипи и шапки носи определен риск от бактериално заразяване, въпреки старателното дезинфекциране на артикулите преди техния внос. Така, в употребяваните обувки, колкото и добре дезинфекцирани да са били, има, почти сигурно, латентни, устойчиви микроорганизми, които, под влиянието на излъчваната от стъпалата топлина, се активизират, разнасяйки гъбички, бактерии и други вредни паразити.

Бельото (гащи, бикини, прашки, боксерки, бански, гащи, чорапи) също не бива да се купуват втора употреба, тъй като те са били в пряк досег с интимни зони и лигавици, където може да са се загнездили най-различни вредоносни бактерии, също оставащи в латентно състояние достатъчно дълго време, за да предизвикат в определен момент заразяване на съответните области.

Колкото до спортните екипи (гащета, фланелки с къс или дълъг ръкав, анцузи), те също не би следвало да бъдат купувани втора употреба, независимо от импозантния си вид, тъй като, в резултат на перманентното потене, по тях са останали, след дезинфекцията, голям брой мъртви кожни клетки и други екскременти – продукти от мастните и потните жлези, които могат да предизвикат раздразнение или/и инфектиране на кожата.
Да завършим с шапките, които се перат твърде рядко – примерно един път месечно.

Както дрехите, така и шапките се подлагат на дезинфектиращи процедури, преди да бъдат експедирани за продажба втора употреба. Твърде често обаче, това се оказва недостатъчно за тяхното ефективно обезпаратизяване. Още по-лошо е положението с шапките с твърда периферия или каскетите, тъй като те се перат още по-рядко от меките зимни шапчици.

Нашият призив е, ако все пак ще купите артикули от магазини втора употреба, то внимавайте при избора си и обезателно извършете допълнително дезинфектиране на закупеното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Грешки, които хората правят в живота си и са нещастни

Кога мъжете се връщат при бившите си

6 начина да накарате парфюма си да ухае през целия ден

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com