Зимата в зоопарка в столицата: Спят ли мечките и справят ли се животните със зарята?

4917
Зимата в зоопарка в столицата: Спят ли мечките и справят ли се животните със зарята?
Снимка: БГНЕС

Астрономическата зима настъпи на 22 декември 2023 г. Макар и да не е зима в истинския смисъл на думата не сте ли се замисляли какво правят животните в Столичния зоопарк, които не са от нашите ширини и дали са заспали мечките. Ирина Сахатчиева от отдел "Връзки с обществеността и международна дейност" в Зоологическата градина в София коментира пред Actualno.com любопитната информация.

Спят ли мечките?

"Всъщност става дума за едно летаргично състояние, в което изпадат мечките в природата, при което се забавят жизнените им функции. В природата това става, тъй като значително намалява възможността да намират достатъчно храна. В зоопаркови условия, за да могат да заспят мечките, количеството храна постепенно се намалява", поясни Сахатчиева. 

Стана ясно, че в момента в такова състояние на летаргия са двете кафяви евроазиатски мечки Антон и Мариана, хималайската мечка Деси и Рони – мечка гризли. ОЩЕ: Гледайте как мечокът Тони от зоопарка в София се готви за зимен сън (ВИДЕО)

По думите й те се хранят един път дневно, като на месоядните Антон и Рони се дава малко пиле и риба, а на Мариана и Деси по няколко ябълки.

"Интересно е да се отбележи, че всяка мечка има спално помещение и отделно друго за тоалетна. Храната се дава един път дневно, а почистването става на няколко дни. Но гледачите непрекъснато наблюдават животните и тяхното състояние", добави още Сахатчиева. 

Има и мечки, които не спят

Единствените мечки, които не спят, това са Лиам и Шрея - двойката бърнести мечки. За тях пиарът на зоопарка разказа, че те са топлолюбиви не спят зимен сън, тъй като идват от географските ширини на Индия и Шри Ланка.

"През студените зимни дни те остават във вътрешните си помещения, с осигурено добро отопление и се забавляват с играчките, които гледачите измислят, за да не им е скучно. Излизат навън само когато има слънце, няма вятър и температурата е над 15 градуса", коментира още Сахатчиева. 

Студено ли им е на големите котки?

Тя разказа, че лъвовете, ягуарите и персийските леопарди излизат във външните дворове, когато има слънце и предпочитат уюта на вътрешните помещения, но това не важи за снежните барсове, за които зимата е естествената им среда. ОЩЕ: В Софийския зоопарк вече има и женски персийски леопард (СНИМКИ)

По думите ѝ те често са навън, както и белите бенгалски тигри.

"Сибирската тигрица Шели е навън през цялото време и зимните температури не я притесняват. Не че в момента имаме зима, но като цяло котките - големи или малки предпочитат закътаните места и припичането на слънце", уточни Сахатчиева. 

Празничната заря и животните

Сахатчиева коментира и наболелия проблем с празничните фойерверки и сподели, че те се отразяват на животните като цяло, а не само на тези в зоопарка. ОЩЕ: Без фойерверки на новогодишния концерт в София

"Отразяват се на всички животни в града – птици, кучета, котки. Те чуват и усещат много по-ясно и силно звуците и вибрациите и за всички тях това е стрес. Животните в зоопарка имат тази „привилегия“ да могат да се скрият във вътрешните си помещения", обясни тя. 

Според нея с фойерверките се прекалява и дори понякога това е неприятно за хората. ОЩЕ: Фойерверки на Нова година: Разрешени, но между 18 и 2 часа сутринта

"Искам да пожелая на всички здраве, мир и любов през Новата 2024 година! И заповядайте в зоопарка – той е отворен през цялата година и на всички празници!", каза Сахатчиева. ОЩЕ: Рекорд по посещения в столичния зоопарк през 2022 г

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Адмирал Ефтимов: Наред с помощта за Украйна, трябва да възстановим запасите си

Нанков: "Фактурите" на Промяната започнаха да излизат - засега са 200 млн. лв.

Железничарите в стачна готовност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com