Алекси Кесяков: Всяка улица в Челопеч ще има видеонаблюдение

9219
Алекси Кесяков: Всяка улица в Челопеч ще има видеонаблюдение
Снимка: Община Челопеч

Алекси Кесяков от 15 години е кмет на Челопеч - най-малката по площ община в България и една от 9-те, която се състои само от едно населено място. Той си е поставил като цел номер едно сигурността и спокойствието на своите съграждани. Това е причината за поетапно въвеждане на видеонаблюдение като планът е да се монтират около 1150 камери на всички важни точки. Интересно е, че процесът там е започнал още преди 8 години, далеч по-рано отколкото в редица областни градове. За това как се възприема видеонаблюдението, има ли действително полза от тази система, разговаряме с кмета на общината.  

Г-н Кесяков, обявили сте поредна поръчка за видеонаблюдение. Камерите, които очаквате да се доставят и монтират, никак не са малко, каква е идеята ви?

Идеята е да увеличим броя на камерите и да имаме видеонаблюдение на всяка улица в Челопеч, за да можем да си гарантираме максимална сигурност. Всичко се прави в интерес на хората и тяхната сигурност.

В поръчката, обявена вчера, са предвидени 319 камери, в предходната са 153, тя изпълнена ли е вече?

Изпълнена е, разбира се. Но ние имаме вече почти 300 работещи камери. Те са разположени по улиците и обектите на общината, като идеята е да продължим да осигуряваме видеонаблюдение по училищата, детските градини, спортните центрове, площадки, улици. Ние нямаме сериозна престъпност - все пак сме малко провинциално село, но все още страдаме от т.нар. битова престъпност - дребни кражби, които не са кой знае за какви суми, но са притеснителни за хората. И всъщност с това видеонаблюдение ние ще ги ограничим много сериозно. Освен всичко останало, това ни е целта.

Колко време е минало, откак имате камери и има ли вече ефект от тях?

О, повече от 8 години работим върху изграждането на охранително видеонаблюдение в селото. Имаме записващи камери на главните пътища, входове-изходи на Челопеч, със софтуер, който ни позволява да записваме и номерата на колите, правят се снимки и записи съответно. Така че ние сме доста напред в това отношение. Но за да си гарантираме на 100% охранително видеонаблюдение не само на улиците, а и на всички общински обекти, по първоначални сметки ще ни трябват около 1150 камери. Специалистите трябва да кажат точно колко.

В обявлението пише, че това е четвърти етап. Значи ли, че не е последен?

Не. Ще имаме поне още един или два етапа. Ще видим със сегашната поръчка какъв процент от площта на общината ще покрием. Тогава ще направим анализ кои площи остават за покриване. По мои сметки, с още два етапа ще може да постигнем крайната цел.

Имате ли и капацитет да го постигнете, включително с хора?

Абсолютно. В големите градове това е направено, тъй като там трябва да се реагира на момента. Ние, тъй като сме малко населено място, интензитетът на закононарушения не е голям и не се налага толкова сериозна организация и прекалено голям брой хора. По-добрият вариант при нас е със записи на всяка камера. Имаме си и наблюдател, който следи основните артерии, наблюдавайки всички камери в неговата смяна. За нас е по-правилно когато установим закононарушение, да върнем записа и да видим кой какво е свършил. Това определено ни спестява много средства от експлоатацията на тази система, тъй като не ползваме голям персонал.

Вероятно това е инвестиция, която се връща във времето?

Със сигурност. Преди осем години, когато започнахме да слагаме камерите, голяма част от жителите на Челопеч проявяваха недоверие и недоволство, че щели да ги наблюдават като излизат от вкъщи, като се прибират. Сега, 8 г. по-късно, за там, където нямаме камери, постоянно получаваме жалби и молби да се сложат. Тази промяна в разбирането на хората аз я разбирам и ще я удовлетворя.

Тоест, след първоначалните оплаквания вече има натиск да монтирате още и още?

Да, постоянно получавам жалби от жители на Челопеч, че на тяхната улица няма видеонаблюдение. Стараем се, обясняваме, че това не е толкова проста задача, но поетапно покриваме тези изисквания.  

Общата инвестиция изчислена ли е?

Да, около 1,5 млн. лв. ще е цялата инвестиция оттук-насетне, може и повече. До момента сме вложили около 1,5 млн. лв. Общата инвестиция ще е над 3 млн. лв. Но определено това си заслужава от гледна точка на сигурността на хората и тяхното спокойствие. Това е безценно, особено в днешно време.

Всъщност нали това е и главната задача на един кмет - да осигури на своите съграждани спокойствие, сигурност, чистота, светлина?

Разбира се, в това отношение колегите много могат да научат от нас. Истината е, че ние имаме уникалната възможност да осигурим по-добър живот, защото притежаваме немалко средства. Ние не ги използваме за някакви грандиозни инфраструктурни проекти, изискващи огромна поддръжка, с която ние едва ли ще се справим. Смятаме, че по-добре е да инвестираме в повече социални дейности, в проекти, които носят гаранции на хората за спокойствие, за да стане Челопеч привлекателно място за живеене. Това е целта ни.

А оценява ли се всичко това?

Специално за видеонаблюдението ефектът е само положителен, а оценката на хората, бих казал, е отлична. Затова и продължаваме. За всичко останало, което правя, идват избори - те ще кажат. Досега четири мандата съм се старал да правя нещата така, както на хората им харесва, за тяхно добро. Радвам се, че те са го оценили и продължават да ме избират. Сега, за последните ми действия, през октомври месец ще видим дали се одобрява.

Един от най-важните показатели за добро управление е колко хора остават да живеят в съответното населено място, какво показва статистиката при вас?

Когато станах кмет преди 15 години, определено имахме отрицателен демографски прираст, може би над 10%. Това означава, че намалявахме на година с по 50-ина души. Сега мога да кажа, че този етап е преминал. Спряхме да намаляваме и започнахме да се увеличаваме не от гледна точка на раждаемостта, тя все още не е висока. Имаме обаче голям интерес на хора, които искат да живеят в Челопеч. Имотният пазар се раздвижи доста сериозно, поскъпнаха и цените, което е нормално и разбираемо. На практика увеличаваме числеността на населението с около 5% на година.

Може да сте единственият кмет, освен в столицата, при който тенденцията е вече обърната?

Да, за провинцията населението намалява катастрофално. Уникалният шанс при нас е, че имаме финансова възможност, която при други населени места не съществува, не е изработена или не е извоювана. И аз, благодарение на тази възможност, правя най-доброто, което е по силите ми. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София