Бездомните кучета в София намаляват, котките се увеличават

2485
Бездомните кучета в София намаляват, котките се увеличават
Снимка: Actualno.com

Намаляват бездомните кучета в столицата през последните осем години - от 11 124 през 2007 г. до 3844 през 2015 г. Данните са от преброяване на фондация "Четири лапи", направено в период от шест месеца през миналата година на територията на Столичната община. То бе представено от д-р Марина Иванова, директор на фондацията на пресконференция в Столичната община.

Екипите отчитат увеличаване на популацията на бездомните котки, основно в централните райони и тези с по-малък брой кучета. Също така са преброени и 189 работни коне, които се използват за пренасяне на отпадъци и вторични суровини. В шестте района с най-много бездомни кучета е съсредоточена близо половината от общата популация на бездомните кучета, а в централните райони под - 7 процента, отбелязват от "Четири лапи".

20 000 кучета са кастрирани в столицата от 2012 г. насам

От 2012 г. на територията на Столичната община са заловени и кастрирани над 20 000 домашни и безстопанствени кучета. Това отчете зам.-к...

Характерно за районите с най-висока популация е това, че са в периферията на Столичната община и традиционно са буферна зона за животни, изоставени от съседни райони на столицата. Високият брой бездомни кучета в район "Красна поляна" се дължи и на факта, че на територията му е ромската махала "Факултета", предаде Дарик.

Сред причините за намаляването на бездомните кучета от "Четири лапи" отбелязват кастрацията на кучета. През 2015 г. са обработени 3442 кучета в клиниката към ОП "Екоравновесие" и във ветеринарната клиника на "Четири лапи" в "Банкя". Друга причина за намаляването на безстопанствените кучета са кампаниите за безплатна кастрация на домашни животни. В периода 2013 -2015 г. по данни на "Екоравновесие" са кастрирани средно по около 300 дворни кучета на година в клиниките към предприятието.

Увеличава се и броят на осиновените кучета от общински и частни приюти през последните три години.

В периода 2013-2015 г. от приютите са осиновени общо 1727 кучета. В края на 2012 г. беше открит голям общински приют в с. Горни Богров с капацитет 840 животни, година след това беше открито и разширение към него за още 1000 кучета. Намаляването на сигналите от 6136 през 2013 г. на 4815 през 2015 г. също е сигурен признак за наличието на по-малко бездомни кучета, посочват от "Четири лапи".

Природозащитници призовават да се погрижим за кучетата от приюта в Разград

Предколедно посещение и ден на отворени врати в приюта за безпризорни кучета в Разград обявиха днес природозащитници от града, предаде ...

От фондацията констатират, че общото физическо състояние на кучетата е добро, като за голяма част от тях, особено в центъра, се полагат грижи от гражданите, което е предпоставка за добър контрол върху популацията и здравния им статус. По-голяма част от популацията в центъра е съставена от застаряващи кучета с малък периметър на движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София