Българките, които замениха Спайдърмен и Батман с Левски и хан Кубрат

5237
Българките, които замениха Спайдърмен и Батман с Левски и хан Кубрат
Снимка: Личен архив

Две дами от Елин Пелин преподават патриотични уроци на деца и пълнят зали. Всяка трета неделя от месеца деца от шест до 12-годишна възраст се събират в клуба „Аз съм българче“.

Инициативата е на две дами – Симеона Попгеоргиева и Диана Димитрова, които работят в местната администрация.

Идеята възникна спонтанно. Събрахме се с г-жа Попгеоргиева, тя е секретар на община Елин Пелин. Сподели с мен разочарованието си от факта, че децата познават Спайдърмен, Батман и са очаровани от тези измислени герои, а не познават собствените си герои, които са истински. Възникна идеята да организираме час, в който да се говори за българските герои. Смятаме, че това липсва. Тъжно е, че децата се прехласват толкова по измислени, нарисувани герои, а да не знаят собственото си богатство, собствените си герои като Ботев, Левски. Те ги учат в училище, но не е достатъчно. Толкова недостатъчно, че на първата ни среща дойдоха около 60 деца, а на втората - над 100. Не можехме да ги съберем. Такава жажда има в тези деца за знания!“, споделя Диана Димитрова, която е пиар в общината.

Решили да започнат с хан Кубрат, „защото за нас, българите, той е началото“.

Набавили дървен меч, който децата размахвали, после се снимали с него. Показали им как Кубрат дал на синовете си мъдрия урок със съчките – че когато е една, всеки може да я прекърши, но когато са в сноп, тоест, заедно, оцеляват.

Втората им среща била посветена на Левски. Ритуалната зала, където се са патриотичните уроци, не можела да побере всички деца. Тогава те научили ценния урок, че когато спира да бие сърцето на Апостола, неговият дух се пренася в техните сърца. Че всяко дете носи частица от него. Че, като негов горд наследник, всяко от тях може да направи чудеса, стига да пожелае - за своето семейство, за своя град, за България.        

„Има надежда, защото децата с такова внимание попиват. Аз бях много притеснена. Никога не бях излизала пред публика. И да успеем да задържим вниманието на толкова много деца за повече от час, си е постижение“, казва Диана.

Доскоро тя и семейството и живеели в Америка. „Имам три дечица и се прибрахме, защото не искам да позволя децата ми да не са българи. Посветила съм себе си на това и ще направя всичко възможно, за да не се стигне дотам. Прибрахме се, защото за мен това беше границата. Ако тръгнат децата ми там на училище, щеше да значи край на българското, а аз не бих го позволила. Затова, когато г-жа Попгеоргиева сподели тази идея, ние двете просто загоряхме в нея“, допълва тя.

В Америка Диана не могла да се примири с факта, че другите българи говорели с децата си на английски. „ Намирам го за недопустимо. Аз се хванах и сама уших на детето си носията, защото за мен това е важно. Не че мога да шия, но желанието ми беше важно. И примерът, разбира се. Детето ми на две години и половина пее химна, защото за мен това е важно. За мен е важно да гориш в това, което правиш“, е категорична тя. 

Двете със Симеона не получават финансова отплата за това, което правят, а и не искат. За тях да предадат на децата чувството за родолюбие, национална гордост и почит към родните герои е мисия, на която си заслужава да се посвети човек.

Следващият урок, предвиден за този месец, ще е за безименните герои на Шипка. Вече подготвят материалите за него.

„И съм сигурна, че ще им е много интересно на децата. Например много малко хора знаят, че камбаните на Шипка са изляти от гилзите, намерени там.   Те са звъняли първо като оръжия, а сега звънят за мир и в чест на тези, които са оставили костите си там за нашата свобода“, обяснява Диана Димитрова.

А по-следващият урок ще е за покръстването на българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София