Цели 60 пъти повече сигнали за паднали дървета и клони в София за ноември (ВИДЕО)

1655
Цели 60 пъти повече сигнали за паднали дървета и клони в София за ноември (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Имаме получени 2351 сигнала за паднали дървета и клони в София. За сравнение за цялата 2022 г. спешните обаждания са общо 527, а само за ноември миналата година са били 38. Работата на аварийните екипи на терен продължават денонощно.

Това увери кметът на Столична община Васил Терзиев в началото на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). Очаква се местния парламент да опита за трети път да избере председател.

"Разчитам на вашите идеи и подкрепа как да подобрим план-сметката за почистване на столицата. Важно е всеки един да бъде активен по темата", каза Терзиев пред местните депутати.

Още: След обгазяването на София: Терзиев смени шефа на общинското предприятие за третиране на отпадъци

Кметът запозна общинските съветници и с четиримата нови назначени зам.-кметове на Столична община. Това са Надежда Бачева, Надежда Бобчева, Никола Барбутов и Яна Генова.

В изказването си Терзиев сподели отчет за работата си в първите седмици от новия мандат. Сред акцентите му бяха промените в общинското предприятие “Столично предприятие за третиране на отпадъци” (СПТО), където Николай Савов стана временно изпълняващ длъжността директор. Кметът на София запозна съветниците и с влязлата в сила нискоемисионната зона за автомобили в центъра на София.

В този смисъл основен фокус на групата ПП-ДБ-СС остава засиленият контрол от страна на Столичната община и подобряване на чистотата в града. Припомняме, че бюджетът за чистота, т. нар. План-сметка, второто най-голямо разходно перо в бюджета на Столичната община, беше публикуван за обществено обсъждане на 24.11.2023 г. в съответствие със законовото задължение на Общината да приеме документа до края на календарната година, като преди това го подложи на задължително едномесечно обществено обсъждане. От групата на ПП-ДБ посочиха, че първоначалният вариант на План-сметката, подготвен от управлението на ГЕРБ, повдига много въпроси към управлението на отпадъците и поддържането на чистота в града.

Сред мерките, които ПП-ДБ предлага, са приоритизиране на машинното почистване пред ръчното метене, увеличение на общите разходите за миене (конкретно увеличаване на разходите за миене с автоцистерна с дюзи за сметка на миене с автоцистерна с маркуч предвид по-високата ефективност), както и включването на почистване на пешеходни зони и места за обществено ползване с водо- или пароструйка.

От коалицията предлагат още повече средства за издръжка на Столичния инспекторат, с цел подобряване условията на труд и осезаемо засилване на контрола върху сметопочистващите фирми, което ще гарантира ефективен контрол върху частните фирми и спазването на договорите, с които общината е обвързана до 2025 година.

 

По време на дебатът по изказването на Терзиев стана ясно, че групата на ПП-ДБ-СС активно е подпомагала работата на кметът. Депутатът от групата Андрей Зографски подчерта, че постигнатите резултати от Столична община за тези седмици са "направо невероятни" на фона на кризите в различните системи и затлачените процедури по управление. Пример за това са проблемите с почистването на падналите клони и дървета, които вече четири дни създават пречки на движението по алеи и пътища в столицата.

Още: Продължава почистването на София след снега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Георги Георгиев: 4000 лв. годишно ще има всеки пенсионерски клуб в София

Васил Терзиев оприличи София на "гето с надраскани фасади"

Община Самоков отбеляза Деня на българския спорт

Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

Георги Георгиев призова Васил Терзиев да спре да се крие и да не се държи като "Ергенът" на финала

Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

София посреща творците на бъдещето във второто издание на фестивала ShapeShift (СНИМКИ)

Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София