Цветелина Бориславова: Опазването на културно-историческото ни наследство е важен приоритет на фондация Credo Bonum

4255
Цветелина Бориславова: Опазването на културно-историческото ни наследство е важен приоритет на фондация Credo Bonum
Снимка: Pexels

„Днес отбелязваме една необичайна годишнина. Нарекохме я „Векът на Зданието“. Сградата, в която се намираме, се издига в столицата вече повече от век. Тя е не само символ на смелостта и вярата на нейните създатели в eвропейската принадлежност на България, но и същевременно е модел на най-новите за времето си строителни техники и постижения на архитектурата“ - това заяви Цветелина Бориславова – мажоритарен акционер и изпълнителен директор на „Си Ес Ай Еф“ АД по случай 110 години от построяването на една от емблематичните софийски сгради.

Тя се намира на ъгъла между улиците „Славянска“ и „Георги Бенковски“. Превърнала се е в символ на град София. Днес в нея се помещава CSIF холдинг, част от който са „Пампорово“ АД, Българо-американска кредитна банка и фондация и галерия Credo Bonum.

Строежът й започва през 1911 г., в навечерието на Балканската война, продължава по време на Междусъюзническата и е завършен с края на Първата световна война. Това е едно от най-трудните десетилетия не само за България, но и за целия свят. Липса на хора (всички са на фронта), непосилна инфлация, затруднени доставки, политическа криза, всеобщо отчаяние, но строежът не спира. 

Нито за миг младата Софийска търговско-индустриална камара не се отказва от зданието. Така наричат те своята бъдеща сграда, финансирана с кредит от БНБ. Зданието, което за десетилетия ще стане дом на българския бизнес, е построено точно така, както са го планирали – европейска сграда с национален дух, ускорител и коректив на започналата тогава модернизация на икономиката ни и на държавата ни като цяло.

С голяма заседателна зала, в която да се събират всички ключови представители на търговията и индустрията в България.

„Залата, в която се намираме в момента, е била място – генератор на икономическо развитие, смели идеи и просперитет. 110 години по-късно, нагоре по пътя на спиралата, днес ние отново сме изправени пред сходни предизвикателства. Усещаме колко малки сме пред силата на природата и как в миг съдбата ни може да се промени. Войната в Украйна, земетресенията в Турция и Сирия от преди дни ни го напомнят. Струва ни се, че светът, който познаваме, се разпада и все по-често имаме нужда от светли примери, които да ни водят напред“, заяви Бориславова.

По думите й тази вековна сграда е добър стопанин на историята ни.

„От тук преди столетие тръгва идеята за създаване на архив на българската търговия, реализирани са проекти за насърчаване на професионалното образование, инициативи за подобряване на бизнес средата, борба с нелоялната конкуренция. От тук е тръгнала идеята за създаване на търговски представителства зад граница с цел насърчаване на външната търговия. И много още важни инициативи. Този пример ни показва, че и в най-трудните дни има светли, стойностни цели, към които да се стремим“, допълни тя.

Тя отбеляза, че между стените на тази сграда все още витаят мислите, мечтите и вярата на онази първа генерация „Строители на съвременна България“ - енергични хора, работещи обединени за бъдещето на една просперираща европейска България.

„През тази година, ние отбелязваме и още една годишнина. 20 години откакто в сградата е открита галерия - в началото галерия „Си Банк“, преименувана по-късно в галерия и фондация Credo Bonum. За тези 20 години оставяме зад гърба си над 300 изложби и стотици събития, а галерията се превърна в престижно място за съвременното изкуство в страната ни. Винаги сме вярвали в потенциала на младите български творци и от години ги показваме и подкрепяме. Тази година за седми пореден път в галерията ще се открие изложбата “Арт Старт: Млади художници, които да следим”, добави Цветелина Бориславова. 

Опазването на културно-историческото наследство на България е един от основните приоритети в дейността на фондацията. През миналата година, с подкрепата на множество организации, тя успя да обнови един от най-ценните обекти в България - тракийската царска гробница в село Свещари. Продължилият близо три години проект доведе до изцяло ново осветление в гробницата, нов посетителски център и нова постоянна изложба.  

Тази година фондацията започва нов проект за популяризиране на непознатото културно наследство.

„Но по този път бихме искали да вървим заедно с вас - нашите съмишленици. Пред прага на тази голяма годишнина искам да ви призова отново да се върнем към уроците, оставени ни от нашите предци и създателите на тази сграда.
Обединени да възродим духа на България и да разкрием за света познанията и богатствата, които тя притежава. На официалното откриване на сградата през 1919 г., Цар Борис III изрича следните думи, с които бих искала да завърша и аз днес: “Тихо и с неизменима енергия да работим за развитието на България”, подчерта Бориславова.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com