Дават 5.6 млн. лв. на 10 общински болници в София за модерна апаратура и ремонт

1568
Дават 5.6 млн. лв. на 10 общински болници в София за модерна апаратура и ремонт
Снимка: Getty Images/Guliver

5,6 млн. лв. ще отидат за 10-те най-големи общински болници, в които има и най-много пациенти, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

"Направили сме много подробен анализ на пациентите, на профила на всяка една болница и на нейните потребности. Каквото са поискали от ръководството на болниците, това е включено за закупуване. Близо 6 млн. лв. ще отидат за най-модерна апаратура и за ремонти на някои от общинските здравни заведения, така че гражданите да имат бърза и напълно безплатна достъпна здравна услуга в общинските болници", каза той. 

Георгиев обясни, че общинският съвет е срещнал трудности при избора кои общински болници да получат подпомагащите средства. „Нуждите са повече от това, което сме предвидили, така че с тези 6 млн. лв., което е най-голямата еднократна инвестиция в общинско здравеопазване в последните години, ние не решаваме всички проблеми, ние решаваме тези, които са най-належащи, за да можем да превърнем общинските здравни заведения в модерни заведения с най-добра апаратура, с най-модерната техника, за да могат лекарите да си вършат още по-добре работата в спасяването на човешки живот. Закупуваме четири рентгенови апарата, томографска апаратура за Втора градска болница, предоставяме апаратура за Шейново, другото родилно го ремонтираме с близо половин милион лева, тоест съобразно потребностите, с много внимателен анализ и с пълна подкрепа на всички политически групи, което значи, че сме си свършили работата добре“, подчерта още председателят на СОС

Той допълни, че такива инвестиции ще бъдат продължени и занапред. „Инвестициите не са спирали, въпросът е парите откъде ще дойдат. Това става чрез строга бюджетна дисциплина, с много премереност в инвестициите и с по-ефективен контрол върху общинските търговски дружества, тъй като парите, които сега ще се инвестират за апаратура са дивиденти от печалби на общински търговски дружества“, заяви още Георгиев, цитиран от БГНЕС. 

От Столичния общински съвет обясниха, че общо за Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) ще отиде ресурс от 1,8 млн. лв., а останалите 3,7 млн. лв. ще отидат за УМБАЛ Св. Йоан Кръстител, II-ра МБАЛ - София , МБАЛ „Княгиня Клементина“, СБАЛОЗ Проф. д-р Марин Мушмов, ПСАГБАЛ „Света София“, както и за Втора САГБАЛ "Шейново".

Относно инвестициите в общинските болници за активно лечение от СОС заявяват, че в Първа МБАЛ със закупуването на робот за UV дезинфекция се стартира програма за роботизация на част от дейностите в общинското здравеопазване. С новия робот ще бъде извършвана дезинфекция по най-съвременния световен метод на пространствата в болницата. По подобен начин се извършва дезинфекцията на помещенията в Европейския парламент, летище „Хийтроу“ и редица болнични комплекси в Европа и САЩ.

Във Втора МБАЛ ще бъде закупен нов скенер – 64-срезов, който позволява надграждане на досега предлаганите услуги с програма за съдова карта на главния мозък. Това ще позволи неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология да оказват съвременна диагностика и лечение както на сърдечно-съдови, така и на мозъчни заболявания.

Донка Михайлова: Общинските болници катастрофират в Националния рамков договор

Общинските болници се оказват в невъзможност да изпълнят изискващите се увеличения на заплатите на своя персонал. Завишените възнагражд...

В МБАЛ „Княгиня Клементина“ ще бъде закупена видео-бронхоскопска система, която ще позволи поддържането на най-високата степен на компетентност, завоювана от екипа на отделението с професионализъм и отговорно отношение към болните. Системата e от най-ново поколение и дава възможност за откриване на злокачествени заболявания на белите дробове в ранен стадий и тяхната хистологична верификация. Преобладаващата част от живеещите в северозападните райони с белодробни заболявания търсят помощ и лечение именно в това лечебно заведение.

Във Втора САГБАЛ ще бъде закупен последно поколение стерилизационен апарат, автоклав, позволяващ непрекъснат 24/7 цикъл на стерилизация с индивидуални пакети за всеки болен.

В общинските ДКЦ и болници ще бъдат осъществени и строително-монтажни работи с цел осъвременяване на сградния фонд.

ОЩЕ: Общинските болници с дългове за близо 180 млн. лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София