Диков: Вероятно трамваят през Борисовата градина ще бъде оспорен

8640
Диков: Вероятно трамваят през Борисовата градина ще бъде оспорен
Снимка: БГНЕС

Вероятно ще има оспорване на решението на Столичната община да има релсов път през Борисовата градина. Това обясни главният архитект на София Петър Диков в ефира на БНТ. Той допълни: Повечето от проектите на Общината се оспорват по различни причини в съда, което най-прекият ефект е забавянето на проектите. Ако, разбира се, излезе от съда с положително решение, потвърждаващо решението на Общината.

Според главния архитект категорично се спекулира с въпроса с изсичането на дървета. "Искам да повторя, че всъщност това трасе е просека на път, която не се поддържа повече от 40 години. Той на практика в тези 40 години е обрасъл от самозалесили се дървета", обяснява Диков. Според него категорично не се засяга паркът.

Петър Диков: Който не иска трамвай през Борисовата градина, може да обжалва

Протестиращите срещу изграждането на ново трамвайно трасе от бул. „П. К. Яворов” до гара „Пионер” и изменение н...

По време на интервюто главният архитект обясни още, че  изграждането на нови детски площадки, общинска инфраструктура и паркови пространства е трудно, тъй като са необходими много средства – главно за отчуждаване на имоти.

В бюджета на Столична община са заложени пари основно за проекти от възловата инфраструктура – така наречените кръстовища на две нива, които облекчават значително трафика в ключови точки на градското пространство и по които се работи много усилено.

„За мен най-важното трасе в София е бул. „Тодор Каблешков“. От много години се опитваме да го разширим в частта, която е изградена, и да го прокараме в частта между ул. „Луи Айер“ и „Симеоновско шосе“. В едната част, където трябва да се преведе през нови територии, проблемите са чисто процедурни – основно с обжалване на собственици срещу устройствените планове срещу отчуждаване на земите им за развитие на инфраструктурата, а в другата си част въпросът опира до пари“, обясни Диков.

 

НПО алармира: СОС ще приеме напук проекта за трамвай през Борисовата градина

Този четвъртък (24 юли), на своето редовно заседание Столичният общински съвет (СОС) ще приеме доклад на главния архитект на столицата ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София