Допитването за зелените площи в "Младост" явно ще се забави

1169
Допитването за зелените площи в "Младост" явно ще се забави
Снимка: Facebook/Десислава Иванчева

Местният референдум в столичния квартал "Младост", чийто кмет е Десислава Иванчева, няма да се състои в деня на парламентарните избори, каквото бе желанието на инициативния комитет "За Зелен Младост". Почти месец след внасянето на подписката дирекция ГРАО към регионалното министерство още не е извършила проверка на ЕГН-та на участвалите в нея. Членът на "За Зелен Младост" и общински съветник от сдружението Воислав Тодоров коментира пред в. "Сега", че проверката се бави необичайно дълго и със сигурност осуетява възможността допитването и предсрочните избори да се проведат на 26 март.

"Подобна проверка в ГРАО трае 3-4 дни, но в нашия случай тя не приключва вече месец - поясни Тодоров. - Всъщност проверката изобщо не е започнала, защото преди няколко дни от ГРАО ми съобщиха, че на 30 януари са изпратили искане до дирекция "Изпълнения на наказанията" и още чакат информация дали към момента на събирането на подписите някой от подписалите се не е излежавал присъда. При добро желание такава справка може да се изготви за 2 часа, но явно за нас такова желание липсва." Тодоров смята, че целта на процедурните спънки е активността в допитването да е по-ниска от нужната и резултатите да не бъдат задължителни. Те стават задължителни, ако в инициативата са участвали поне 40% от жителите на района и половината от тях са отговорили с "да" на поставените въпроси.

Обвиненият за злоупотреби кмет на Младост: Това е атака от страна на ГЕРБ

Както Actualno.com писа, Столична община е сигнализирала прокуратурата заради новоизбрания кмет на район Младост – Десислава Иван...

От МРРБ коментират, че при тях подписката на "За Зелен Младост" е получена на 14 декември м.г., а на 15-и те са я върнали в СОС, тъй като тя не е била представена в структуриран електронен вид съгласно закона. "С писмото си сме изискали и допълнителна информация за срока, в който е събирана подписката, който е необходим за извършване на проверката", заявяват от министерството. На 23 януари подписката се връща в МРРБ в структуриран вид, а на 30-ти в ГРАО е получена и исканата информация за срока, в който са събирани подписите за референдума. На 31 януари ГРАО изпраща писмо до "Изпълнение на наказанията" с искане на споменатите данни. "Към днешна дата очакваме писмо от ГД ИН, без която информация е невъзможно да стартира извършването на проверката от ГРАО. Освен това уточняват, че едномесечният срок не тече за времето, необходимо за извършване на проверката на подписката от ГД ГРАО.

Съгласно закона за референдумите в срок до месец след постъпване на искане за такъв председателят на ОС насрочва заседание за обсъждането му. Пак по закон ОС "определя дата не по-рано от 45 дни и не по-късно от 60 дни" от решението за провеждане. На 12 декември м.г. от "За Зелен Младост" внесоха около 15 000 подписа на жители с искане да се гласува по два въпроса. Първият е дали гражданите са съгласни да се приемат изменения в ОУП и ПУП на "Младост", които да не позволяват ново застрояване в зелени площи, междублокови пространства, детски площадки и т.н. Вторият въпрос е дали да се наложи мораторуим на застрояването до приемането на изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София