ДСБ-София застана зад протестите в Локорско срещу нова кариера

2915
ДСБ-София застана зад протестите в Локорско срещу нова кариера
Снимка: БГНЕС

ДСБ-София подкрепя протеста на гражданите от с. Лoкорско и р-н „Кремиковци“, които се противопоставят на инвестиционното предложение на фирма „КАМИКО“ ООД за добив и първична преработка на строителни материали. Това се казва в позиция на "сините", изпратена до медиите.

Според ДСБ предложението противостои на идеите за развитие на района и опазването на защитените територии в него.

Те са категорични, че по този начин се поставя под риск здравето на хората и се нанасят финансови загуби на местната икономика. "Концесията застрашава от унищожение над 240 дка горски масиви на 10 км от центъра на София за да се добиват по открит способ, чрез пробивно-взривни работи, инертни материали, които да се обработват на място, без използване на вода", пише в позицията на "сините.

"На мястото на гори и зелени площи, които филтрират въздуха и намаляват количеството на фини прахови частици в замърсения далеч над допустимото въздух на София, ще се появи серозен източник на прахови частици, който ежедневно ще произвежда тонове прах. Това се случва дори и след като съдът на ЕС в Люксембург осъди България за безотговорното поведение на държавните и общинските институции по отношение на недопустимото замърсяването на въздуха, с пряка опасност за здравето на населението", категорични са те.

Споре ДСБ-София поведението на местната власт и институциите на национално ниво показва, че те не изпълнят ролята си на посредници между населението и бъдещите концесионери. "Бягството на местната власт, в лицето на г-жа Фандъкова, от всички конфликтни и напрегнати точки в града ни за пореден път показват поставянето на интересите на собствената ѝ партия пред интересите на София. Протестите на хората се неглижират на принципа – всяко чудо за три дни."

Те искат кметът на Столична община Йорданка Фандъкова да обяви публично дали тази концесия е в съответствие с Програмата за качеството на атмосферния въздух в Столична община, приета на 18 май 2017 г. от Столичния общински съвет и с какво допринася за развитието на София, район Кремиковци и район Нови Искър.

"Настояваме за компетентен анализ на РИОСВ относно рисковете за района, ако бъде допусната реализация на проекта", искат още "сините".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София