X
 
 

Експерти обясниха как детските градини в Елин Пелин могат да получат европейско финансиране

1195
Експерти обясниха как детските градини в Елин Пелин могат да получат европейско финансиране
Снимка: община Елин Пелин

Детски градини ще могат да кандидатстват по програма "Образование" 2021 - 2027 г., по която се очаква финансиране около 1.9 млрд. лв. за модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи към училище. Това обясни екипът на ОИЦ - София в отговор на въпроси на посетители по време на изнесената приемна в община Елин Пелин.

Срещата се проведе и по инициатива на кмета на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов на 27 юни 2022 г., а експертите от ОИЦ - СОФИЯ с богат опит в разработката и информирането за финансиране на европейски проекти предоставиха актуална информация в областта на новите програми в обхвата на Кохезионната политика на ЕС, актуални и предстоящи възможности за финансиране на проекти през 2022 г. и др. теми.

Експертите поясниха, че тази възможност е залегнала в Приоритет 1 Приобщаващо образование и образователна интеграция. Като група дейности 2 – Обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училищното и предучилищното образование, включва възможността за индивидуално кандидатстване от страна на детските градини. Очакваното финансиране по Приоритет 1 е в размер над 470 млн. лева.

Гражданите се интересуваха и от възможностите за обновяване на паркови пространства, детски градини и училища, пътища и спортни площадки. В ИГРП на ПРСР 2014 – 2020 е записано, че през 2022 г. предстои прием по Подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, по която общината изпълнява и в момента проект. Предвидена е подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, включително инвестиции в енергия от възобновяеми източници и спестяване на енергия, като финансирането е остатъчен бюджет от ПРСР 2014-2020 г.

Обсъдени бяха и възможностите за изграждане на детски площадки с финансиране от ПУДООС.

Посетителите на приемната имаха възможност да получат и актуална информация за новите програми в обхвата на Кохезионната политика на ЕС. Възможностите който предстоят, чрез Интегрирания подход за териториално развитие ВОМР и новия интегриран териториален подход - Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Също така за актуални и предстоящи приеми на проекти през 2022 година, записани в Индикативните годишни работни програми (ИГРП), съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Приемната беше посетена от представители на общинска администрация, образователни институции, читалища, граждани. Тя е част от информационна кампания на ОИЦ – София, която се провежда в 22-те общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Още от СОФИЯ:

Квартет сътвори вълшебна "Вечер в музея" в Самоков, посветена на любовта

Обявиха бедствено положение в село Чибаовци заради пресъхналата р. Искрецка

Експерт: Водният проблем на Своге ще се реши сам. Какво обаче става на национално ниво?

Приключиха дейностите по почистване на речното корито на р. Габра

Приключиха ремонтните дейности на обредния дом в с. Габра

Удължиха конкурса за ремонта на Борисовата градина

Фандъкова се надява да не се стигне до намаляване на отоплението в училища и болници

Богата програма изненада посетителите на традиционния събор "Обединението прави силата"

Осветиха пенсионерски клуб в село Голяновци

Община Костинброд откри нов площад

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com