Фандъкова благодари на Чобанов и обясни защо го е уволнила

2220
Фандъкова благодари на Чобанов и обясни защо го е уволнила
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

На 29 април кметът на София обяви,  че освобождава от длъжност зам.-кмета по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов.  Учудващо за повечето хора, особено родителите, причината за неговото уволнение не е проблемът с недостига на места в детските градини. 

"Благодаря на доц. Чобанов, защото неговият принос в сферите, в които работи, е доста сериозен, особено в сферата на археологията. Знаете, че заедно с него направихме Музея за история на София, подземния археологически музей под базиликата "Св. София", триъгълната кула, а сега ръководи един много добър проект за реставрация на късноантичния мавзолей в Южния парк. В същото време под негово ръководство чувствително се забавиха други проекти - проекта за реставрация на банята в "Овча купел" и този за банята в "Горна баня." Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде 24 часа.

Фандъкова освободи от длъжност зам.кмета доц. д-р Тодор Чобанов

Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност със заповед на кмета Йорд...

"Възстановяването на тези обекти беше важна задача, която поставих с конкретни срокове и ангажименти, които бяхме поели пред софиянци. Наложи се процедурата за банята в "Овча купел" да се прекрати отново и след това да се обяви наново, а това забавя изпълнението. Трябва да се работи по-активно и динамично. Отново ще кажа - той е прекрасен млад човек с бъдеще в науката. Той самият помоли да се съсредоточи върху докторантурата, която прави в сферата на археологията.", допълни още тя.

"Трябва ни човек, който да е много енергичен, който да може да представя много по-активно културните събития в София и богатия културен календар на общината, за да привличаме нови публики. Трябва да се направи връзката на образованието с културата, за да може да имаме повече млади хора, които да участват в културния живот на столицата", каза още Фандъкова.

Тя уточни, че няма финансови загуби от забавянето на проекта за банята в "Овча купел", но той е спечелен отдавна.

"Разбира се, че има обяснение за забавянето, но хората не искат да слушат обяснения, а искат да виждат резултати. Резултати искам да виждам и аз и да се работи малко по-активно. С доц. Чобанов ще продължим да работим заедно в сферата на археологията, в която той е много силен и ще си довърши проектите", уточни Фандъкова и подчерта, че няма да се бави с избора на нов зам.-кмет по култура и образование.

Още в първия ден: Опитаха да хакнат платформата за прием на първокласници в София

Опити за хакерски атаки срещу новата електронна система за прием на деца в първи клас в София са установени още в първия ден, в който р...

Процедурата за банята ще бъде обявена отново следващата седмица. На въпрос дали вече има избран експерт, който да заеме поста, Фандъкова отговори, че има няколко идеи. "Насочвам се към хора, които са доказали своята активност и креативност, и имат опит", добави тя.

"Отговорността за проекта за реставрация на банята в "Овча купел" е на ръководителя на проекта. В този случай това съм аз и като такъв е редно да поема отговорност за забавянето. Да се криеш зад обстоятелства не е почтено. За трети път процедурата не може да стартира заради различни проблеми. Смятам, че вече са изчистени и още следващата седмица ще стартира процедурата за избор на изпълнител. Ще продължа да помагам на общината и на г-жа Фандъкова в изпълнението на различни проекти", обясни пред "24 часа" доц. Чобанов.

Той бе зам.-кмет на столицата в продължение на 12 г. До назначаването на нов зам.-кмет ресорът по култура, образование и спорт се поема временно от зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София