Фандъкова: След четири години мрежата на софийското метро ще бъде 61 километра

4258
Фандъкова: След четири години мрежата на софийското метро ще бъде 61 километра
Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова

Метрото е пример за иновативни решения в строителството, които са от ключово значение за София. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на конференция в УАСГ, посветена на 25 години от създаването на столичното метро.

"Сега очакваме машината да продължи по новия участък, който предстои да строим в кв. "Слатина". В момента строим три километра през район "Подуяне", а тази година ще започне изграждане на нови 6 километра през "Слатина", край зала "София" и София тех парк до Окръжна болница, така че до края на годината ще строим вече нови 9 километра от метрото", съобщи Фандъкова. По думите й така се гарантира, че след четири години мрежата на метрото на София ще бъде 61 километра и над половин милион души дневно ще могат да пътуват с него. С тези два нови участъка делът на метрото в градския транспорт ще достигне 50%. Това означава, че за по-малко от две десетилетия ще сме изградили изцяло нова транспортна мрежа, заяви Фандъкова.

Възлагат нов участък от метрото за 47 млн. лева

Нов участък от метрото с дължина 791,96 м възлага за изпълнение "Метрополитен" ЕАД, а прогнозната му стойност е 47 млн. лв. без ДДС, ст...

Тя съобщи, че се подготвя и проект за разширение на първата метро линия – от метростанция "Люлин" към Околовръстния път. Очаква се през 2023 г. да се финализират процедурите по одобряване на Подробния устройствен план на трасето от бул. "Черни връх" през кварталите "Кръстова вада", "Витоша, ВЕЦ Симеоново" до "Студентски град". По думите на Фандъкова това ще бъде успех за града, защото ще може да бъдат резервирани терените и трасетата за бъдещото развитие на метрото.

ОЩЕ: Отбелязваме 25 години от пускането на първия участък на софийското метро 

За мен метрото е стратегическият проект, който превърна София в съвременна европейска столица и промени живота на софиянци, каза Фандъкова. Тя изтъкна, че през последните 15 години СО и "Метрополитен" ЕАД са подготвили и защитили редица проекти за разширението му, за да може и днес строителството на метрото да продължава. В този период са построени 42 километра метро, което е около 80% от метро мрежата, което според Фандъкова показва постигната огромна скорост на развитие. Тя напомни, че през 2009 г. метрото е имало 8 станции, а сега те са 47 , както и че 35% от пътуванията с градския транспорт се поемат от метрото. Защитихме над 2,5 млрд. лева за строителството на метрото, като от тях 400 млн. лева са собствено общинско финансиране, отбеляза столичният кмет.

Тя изтъкна, че в периода 2012 - 2021 г. е осъществена най-мащабната програма за разширение на метрото. Свързахме метрото с част от най- големите жилищни райони, посочи Фандъкова. Тя допълни, че са построени седем големи буферни паркинга на станции на метрото, летището е свързано с метрото, изградени са три интермодални връзки с железопътния транспорт, в процес на подготовка е и четвъртата - в кв."Обеля".

Столична община получи 30 млн. лв. за линия №3 на метрото

Със свое постановление служебното правителство одобри допълнителен трансфер в размер до 30 млн. лв. по бюджета на Столична община за из...

Фандъкова изтъкна, че столичното метро не отстъпва на метрополитените в останалите европейски столици и по дължината си е настигнало някои, а дори е задминало други инфраструктурни съоръжения.

През 2021 г. завършихме цялостната мрежа от три диаметъра и софийското метро предложи нови ползи за града, посочи Фандъкова, сред които отчете намалението на вредните емисии с 90 000 тона годишно и с 25% трафика в районите, през които метрото минава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София