Фандъкова за трамвай "Безумие"*: Никой не е застрахован

19284
Фандъкова за трамвай "Безумие"*: Никой не е застрахован
Снимка: Столична община

"СК - 13", която е изпълнител на обекта за бул. "България", се представи много лошо поради забавяне, защото я връщахме няколкократно, за да си оправи нещата. Това каза пред журналисти кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова днес.

Представители на кметството многократно ходили на място, но фирмата е спечелила обществена поръчка по открита процедура така както позволява законът, информира агенция "Фокус".

"За съжаление законът не ми дава правото като не харесвам някого да кажа " не, той няма да участва". Всяка фирма е в правото си да участва във всякакви други обществени поръчки и като даде и отговаря на подходящите условия, да участва. Така, че тази фирма е в правото си да участва във всякакви други обществени поръчки и когато даде подходящите условия, да ги спечели", уточни кметът Фандъкова.

Никой не е застрахован от подобни случаи. Винаги може да има недобро изпълнение. "Затова най-важен е контролът. Добър договор със заложени възможности за санкции и налагането им да е безкомпромисно - това е нашият стил на работа и това сме го доказали не веднъж", добави кметът на Столична община.

Отговорност за състоянието на подлезите в метеостанциите носи "Метрополитен", стана ясно от думите на Фандъкова.

620 000 лв. е санкцията за фирмата изпълнител на заради недобро изпълнение на проекта за ремонт на наземната част на бул. "България".

Ремонтът на трамвайното трасе на бул. "България" ще се забави още

Поне още седмица ще се забави ремонтът на трамвайното трасе по бул. „България“ в София. От днес вече трябваше да се возим...

Според Фандъкова е необходимо да се говори по отделно за двата проекта за ремонтните дейности на бул. "България", защото става много голямо объркване с европейския проект и с този на Столична община

Първият проект е за наземната част на бул. "България". Европейският проект е разделен на две части. Завършен е първият етап от 3,2 км релсов път, остава много малка част да бъде завършена.

Заради недобро изпълнение на фирмата беше наложена много голяма санкция най-голямата до сега. Санкцията е наложена на 29 август 29 август 2014 година. Реалната удръжка е от последната фактура на 16 декември. Налагането на неустойка е в размер на 620 хил. лева", заяви кметът Фандъкова.

Тя добави: "Фирмата "Софтинвест" установява контрол над изпълнението на този обект. Съгласно договорът на СО имаме гаранция от 300 хил. лева, които изпълнителят се задължава в срок от 10 години да поправя за негова сметка ако има констатирани дефекти. В случай, че фирмата в дадения срок не отстрани дефектите ще сме принудени да наложим санкции. Ремонтите на подлезите не е довършен, защото трябваше да се установи по какъв начин да се отстрани проблемът с отводняването".

---------------

Фандъкова: Очаквам от 1 юли да се движат новите трамваи по бул. "България"

Очаквам от 1 юли да се движат новите трамваи по бул. „България”. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по ...

*В началото на месеца гражданската инициатива "Спаси София" публикува галерия от трамвайния път по бул. "България", на която се виждат разлепени и разместени плочи от новата настилка, счупени пана от навесите на спирките, ронеща се замазка и разрушени части от бордюра. Сдружението съобщи, че е подало сигнал до европейската служба за злоупотреби ОЛАФ, до еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева и комисаря по регионална политика Корина Крецу.

"Целта ни е да предизвикаме проверка, тъй като става въпрос за слабости по управлението на проекта и при изпълнението на надзора", коментира пред в. "Капитал" Гергин Борисов от "Спаси София".

 "Деветдесет и девет процента от нещата, които се изписаха, не са верни. Не желая да коментирам", каза пред "Капитал" Николай Таков, председател на надзорния съвет на "СК13 холдинг".

В сигнала е посочено, че подлезите по трасето на трамвай 7 също са ремонтирани некачествено – мазилката се рони, стърчат железа и кабели.

Целият случай беше наречен "Трамвай Безумие". Той получи името от началото на следния текст в сайта на "Спаси София": Днес (1 март) установихме нещо много важно – „Трамвай Безумие“ съществува. „Трамвай Безумие“ не само съществува, но и наскоро навърши шест месеца. По този повод, на първи март се разходихме и документирахме чудовищния разпад на ремонтираното за 6,9 милиона лева без ДДС трамвайно трасе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София