Фандъкова за високото строителство: Пред дилема сме – или закона, или целесъобразността

3939
Фандъкова за високото строителство: Пред дилема сме – или закона, или целесъобразността
Снимка: БГНЕС

При всички случаи София трябва да се развива. Въпросът е в кои зони да има по-високо строителство. Напоследък наричаме всичко небостъргачи, дори традиционни за София сгради от по 20 етажа. Хората обаче са прави да се притесняват. Изправени сме пред тази дилема – спазването на закона и целесъобразността. Така кметът на София Йорданка коментира темата с желанието в София да се строят много високи сгради.

Относно небостъргача в „Стрелбище”, който се планира да е 150 метра и да бъде разположен в градинката на ъгъла на бул. „България” и бул. „Петко Тодоров” Фандъкова се оправда пред БНТ, че общината е направила всичко възможно, но имало решение на съда (бел.ред. – да бъде приет предложения от инвеститора Подробен устройствен план) и главният архитект е глобен заради отказ да го изпълни, като може да бъде глобяван с по 1000 лева за всеки месец, в който не изпълнява съдебното решение. Опитваме се да намерим диалог с инвеститорите (бел. ред. – НИКМИ, които построиха високата сграда до централата на bTV), уточни кметицата, която беше поканена на днешния протест в "Стрелбище", от 19:00 часа, но не даде индикация, че ще се появи. Заради високите сгради Фандъкова иска промени в закона, като измененията били вече подготвени и следващата седмица щели да се дискутират публично.

Небостъргач в "Стрелбище" изглежда ще има, но ще е по-нисък

С право хората в "Стрелбище" се опасяват от строеж на голям небостъргач. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, визира...

Два са ключовите моменти в промените, каза кметицата. Първият момент е относно т.нар. смесени зони, като предложението за промяна на закона в това отношение е да няма по-високо от 75 метра строителство, а в комплексните градски центрове да може да се строи до височина 125 метра. Вторият момент касае т.нар. ъглови имоти – там има законова вратичка да се строи на височина, която не отговаря по никакъв начин на Общия устройствен план и на височината на строителството наоколо. Новото предложение е височината на застрояване в такива парцели да е до 50% от предвиденото в Общия устройствен план (ОУП), каза Фандъкова. Надяваме се на подкрепа от страна на народните представители, добави кметицата.

Паметникът "1300 години в България"

Йорданка Фандъкова подчерта изрично, че паметникът се руши, откакто е бил построен. Заключенията на експертизата са категорични – металните конструкции са ерозирали до степен, в която не може да бъдат възстановени. Ако някой иска реконструкция, трябва да има изцяло нов строеж, каза кметицата. Длъжна съм като кмет да се грижа за безопасността на хората, заяви още Фандъкова. И добави, че за Столична община е кауза възстановяването на паметниците на I-ви и VI-ти полк.

Летните ремонти в София

Проект за висока сграда на бул. "България" мина през общинските комисии

Комисията по градоустройство в Столичния общински съвет (СОС) даде разрешение на проект за строителство на небостъргач до бул. "Българи...

Фандъкова посочи, че от летните ремонти най-тежкият е този на бул. "Дондуков". Там има забавяне, каза кметът и прехвърли вината на Министерството на културата, защото то не се съгласило при трамвайните линии да има павета, а на лентите за движение – асфалт. Според Фандъкова сега ремонтът трябва да приключи в края на октомври. Припомняме, че в крайна сметка настилката на булеварда ще си остане павета. Фандъкова се оплака, че заради това нямало да се подновяват част от стълбовете за осветление, защото това щяло да оскъпи проекта.

Относно бул. "Прага", кметицата посочи, че аргументите там да няма павета били "сериозни", защото движението е много натоварено, по разбитата отсечка редовно минавали линейки с болни хора, булевардът свързвал изцяло асфалтови артерии и освен това бул. "Прага" няма такъв статут като бул. „Дондуков”. Започнахме ремонта и чак тогава дойде становище на Министерството на културата (МК) да върнем паветата, но няма как да спрем, защото работата тече, обясни Фандъкова, която била възразила официално срещу министерското становище. Няма как да дам повече пари на един изпълнител, който е избран при други условия, за да слага паветата, бяха думите на кметицата, която уточни, че изпълнителят бил избран преди становището на МК.

На бул. "Цар Борис III" не предвиждаме реконструкция на пътната настилка в близките години. Има евросредства за линията на трамвай номер 5, уточни Йорданка Фандъкова. Тя каза и, че скоро ще има 13 нови трамвая, сега се избирал изпълнител за доставката на превозните средства. Освен това се очаквали 200 нови автобуса в близко време, като целта била автопаркът да стане на възраст само 5-6 години.

Около 10 са големите проекти в строителната програма на София, а за два-три месеца са реконструирани 30 малки улици, обобщи столичният кмет. Продължавала и работата по реконструиране на тротоарите.

Битката на "Стрелбище": Колосален небостъргач още не може да има, метрото и подпочвена вода могат да спасят живописна градинка

Небостъргач от 43 етажа при кръстовището на столичните булеварди "България" и "Петко Тодоров" едва ли ще има, а със сигурност в момента...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София