Георги Георгиев: Вече чистим София от драсканиците по фасадите, разграничаваме вандализма от изкуството (ВИДЕО)

4718

Председателят на Столичния Общински съвет Георги Георгиев представи нова инициатива за създаване на места за стимулиране на графити изкуството, както и нови правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община. Концепцията бе презентирана заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския съветник Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат.

На първо място се определят пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София- по-конкретно - пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“. Като определените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство.

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център. „Да почистим „лицето на града“ и да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните. Освен това натоварената визуална среда потиска наистина впечатляващите графити, които са изрисувани на определени места. Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Надявам се, че ще поставим началото на този процес и съвсем скоро ще зарадваме софиянци и гостите на столицата с една чиста и подредена среда.“, сподели пред журналисти Георги Георгиев.

Почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите, в Столичния инспекторат.

Банкси успя да направи графит и в разрушената от руснаците Бородянка

Един от най-популярните съвременни артисти, световноизвестният британски художник на графити, творящ под псевдонима Банкси, показа своя...

Въвеждат се изрични правила и санкции за нарушителите, като се създава нов член в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Ще се засили контрола за спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат.

Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София