Граждани готвят протест за паветата на бул. Прага

2849
Граждани готвят протест за паветата на бул. Прага

Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта на столичния бул. Прага, който предвижда паветата в участъка от Петте кьошета до бул. "Пенчо Славейков" да бъдат заменени с асфалт. Това съобщиха от инициативата за Обществен релсов транспорт.

Според тях така се нарушава Закона за културното наследство. Булевардът е посочен поименно в заповед на Вежди Рашидов, упълномощил тогавашния зам. министър, а сега министър на културата Боил Банов за обявяване на всички керамични и гранитни паважни улици в София за недвижима културна ценност от местно значение, твърдят от ИОРТ.

Фандъкова ще прави велоалея върху паветата на бул. Дондуков

Паважната настилка по бул. „Дондуков“ ще бъде запазена, като в едното платно ще се изгради двупосочна велоалея с павета. То...

„Необхидимостта от ремонта е безспорна, но ние настояваме паветата да се пренаредят качествено. Това, което е пропуснато да се направи и до момента, бе да се поставят по цялата дължина на булеварда паветата с по-малки размери (8-10 см.) на арки, каквито са в частта до бул. Пенчо Славейков”, коментира Георги Статков от инициативата за обществен и релсов транспорт.

Други проблеми с проекта са свързани и с липсата на яснота какво ще се случи със изключително ценните гранитни бордюри, които струват 5 пъти по-скъпо от бетоновите си аналози. Не е ясно дали на булеварда се предвижда изграждане на велосипедна алея. Има опасения и, че след евентуално асфалтиране, много от кестените ще изсъхнат, твърдят още от Инициативата. 

Утре от 19 часа е насрочена среща за запазване на паветата по бул. Прага на кръстовището на Петте кьошета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София